Septembra v ZDA le malenkostna inflacija

Članek slika

Na tem mestu uredništvo Vzpon.si zbira vse dnevno aktualne gospodarke kazalce - tako iz Slovenije, EU kot tudi preostalih delov sveta, ki tako ali drugače vplivajo na dnevni sentiment gibanja borznih indeksov.

Septembra v ZDA le malenkostna inflacija

Cene življenjskih potrebščin v ZDA so se po podatkih ministrstva za delo septembra zvišale za 0,1 odstotna, osnovna inflacija brez cen energije in hrane pa je ostala nespremenjena. Za 0,6 odstotka se je medtem zvišala prodaja v ameriških trgovinah. Osnovna inflacija brez cen energije in hrane je na letni ravni znašala 0,8 odstotka, kar je najmanj v zadnjih 49 letih. Zaradi tega lahko ameriška centralna banka Federal Reserve še naprej ohranja rekordno nizko ključno obrestno mero, ki je med 0 in 0,25 odstotka.

Septembra znova padec prodaje avtomobilov v EU, v Sloveniji še rast

Število novo registriranih osebnih avtomobilov v EU je bilo septembra v primerjavi z enakim obdobjem lani nižje za 9,6 odstotka, kar je šesti zaporedni mesec padanja prodaje v medletni primerjavi, je danes objavilo Združenje evropskih avtomobilskih proizvajalcev (ACEA). V Sloveniji je bila prodaja višja za 2,6 odstotka.Vse skupaj je bilo septembra registriranih 1.227.645 vozil. V treh četrtletjih letos je bilo medtem na novo registriranih 10.251.140 avtomobilov, kar je 4,3 odstotka manj kot septembra lani.

Območje evra avgusta z zunanjetrgovinskim primanjkljajem

Območje evra je avgusta zabeležilo 4,3 milijarde evrov zunanjetrgovinskega primanjkljaja, potem ko je ta avgusta lani znašal 2,8 milijarde evrov, je v prvi oceni danes sporočil evropski statistični urad Eurostat. Sezonsko prilagojeni izvoz se je avgusta na mesečni ravni povečal za odstotek, uvoz pa za 1,8 odstotka. Celotna EU je avgusta zabeležila 17,3 milijarde evrov zunanjetrgovinskega primanjkljaja, v enakem obdobju lani pa 12,4 milijarde evrov. Sezonsko prilagojeni izvoz unije se je avgusta na mesečni ravni zmanjšal za 0,1 odstotka, uvoz pa se je povečal za 1,3 odstotka.

Eurostat potrdil septembrsko inflacijo v območju evra

Države v območju evra so septembra na letni ravni zabeležile 1,8-odstotno rast cen, je v drugi oceni danes potrdil evropski statistični urad Eurostat. V EU je bila inflacija septembra na letni ravni 2,2-odstotna, v Sloveniji pa se cene v primerjavi s septembrom lani niso spremenile.

Vrednost gradbenih del avgusta višja

Vrednost gradbenih del v Sloveniji je bila avgusta za 5,2 odstotka višja kot v juliju, na letni ravni pa se je zmanjšala za 12 odstotkov. V prvih osmih mesecih skupaj je bila vrednost gradbenih del za 16,9 odstotka nižja kot v enakem obdobju lani, v prvi objavi navaja državni statistični urad. Vrednost gradbenih del je bila avgusta v mesečni primerjavi za 3,6 odstotka nižja pri stavbah, medtem ko je bila na gradbenih inženirskih objektih za 13 odstotkov višja. Glede na lanski avgust pa je bila vrednost gradbenih del na stavbah nižja za 15 odstotkov, na gradbenih inženirskih objektih pa za 11,3 odstotka.

Avgusta v Sloveniji nekoliko višje plače

Povprečna mesečna bruto plača v Sloveniji je avgusta znašala 1487,20 evra, kar je 0,4 odstotka več kot julija in 5,1 odstotka več kot avgusta lani. Povprečna neto plača je bila 964,55 evra oz. 0,5 odstotka več kot julija in pet odstotkov več kot avgusta lani, je danes objavil državni statistični urad. Povprečna bruto plača je bila najvišja v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (2053,45 evra), najnižja pa v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (959,87 evra).

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja