Rusija bo julija odpravila prepoved izvoza žita

Članek slika

Rusija bo 1. julija odpravila prepoved izvoza žita, ki jo je zaradi posledic hude suše uvedla avgusta lani, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočil ruski premier Vladimir Putin. Odločitev Rusije sicer prihaja le tri dni po tem, ko je tudi Ukrajina sporočila, da zaradi rasti zalog ukinja vse omejitve izvoza.

Rusijo je lani prizadela huda suša, ki je uničila četrtino ruske žetve, zato je tamkajšnja vlada avgusta prepovedala izvoz vseh vrst žita, konec lanskega leta pa je prepoved še podaljšala.

Ruska ministrica za kmetijstvo Elena Skrinik je marca sporočila, da bi lahko Rusija prepoved izvoza žita podaljšala do najmanj septembra, ko naj bi že imeli podatke o žetvi in se tako lažje odločili o odpravi prepovedi.

Prepoved izvoza bo odpravljena 1. julija

Razmere so se očitno spremenile, saj je Putin danes sporočil, da bo vlada prepoved odpravila 1. julija. Predsednik ruske vlade je ob tem svojim podrejenim naročil, naj poskrbijo, da bodo imeli ruski kmetje dostop do posojil, s pomočjo katerih bodo letos posejali in poželi dovolj žita.

"Podrobno spremljamo napredek tega življenjsko pomembnega dela gospodarstva in uporabljamo vse mehanizme, ki jih imamo na voljo, da ga podpiramo," je sporočil Putin.

Cene žita so zaradi ruske prepovedi izvoza na svetovnih borzah močno poskočile. Rusija velja za tretjo največjo izvoznico pšenice na svetu. Leta 2009 je prodala 21,4 milijona ton žita, za letos pa oblasti upajo, da bo pridelek žit dosegel okoli 85 milijonov ton.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja