Cene stanovanjskih nepremičnin v prvem četrtletju višje

Članek slika

Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v prvem četrtletju letos povprečno za 4,7 odstotka višje kot v predhodnem četrtletju in za 4,1 odstotka višje kot v enakem obdobju lani. Zvišale so se cene novih in rabljenih nepremičnin, pri obojih pa se je obseg prometa zmanjšal približno za četrtino, je danes objavil državni statistični urad.

Cene novozgrajenih stanovanj in družinskih hiš so se v prvem četrtletju letos glede na predhodno četrtletje zvišale za 5,9 odstotka.

Dvig cen nepričakovan; na trgu predvsem premožnejši kupci

K zvišanju cen je največ prispeval dvig cen novozgrajenih stanovanj, ki so se podražila za 6,2 odstotka. "Opazen dvig cen novih stanovanj je bil zaradi velike zaloge neprodanih stanovanj nepričakovan," ocenjuje statistični urad in dodaja, da je bil vsaj deloma posledica izpada ponudbe nekaterih cenejših ponudnikov, ki so v stečajnem postopku.

Poleg tega je bilo število vseh transakcij novih stanovanj za 30 odstotkov nižje, kar lahko po navedbah urada pomeni, da so na trgu ostali aktivni predvsem premožnejši kupci dražjih stanovanj. Polovica vseh stanovanj je bila prodana v osrednjeslovenski statistični regiji, 17 odstotkov v podravski in 11 odstotkov v gorenjski statistični regiji.

Cene novozgrajenih družinskih hiš so se zvišale za pet odstotkov, vendar je ta podražitev zaradi izjemno nizkega števila transakcij (39) le v manjši meri vplivala na skupno zvišanje cen novogradenj, pravi statistični urad.

Predstavili indekse cen hiš

Urad je prvič prestavil indekse cen hiš, iz časovne vrste pa je razvidno, da je nihanje tega indeksa precejšnje, a je to zaradi velike raznolikosti novih hiš in izjemno majhnega števila prodaj pričakovano.

Na letni ravni so se nove stanovanjske nepremičnine podražile za 8,1 odstotka, in sicer nova stanovanja za 8,7 odstotka, novozgrajene družinske hiše pa za 6,4 odstotka.

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin so se v prvem četrtletju glede na predhodno četrtletje zvišale za 3,7 odstotka.

Najizraziteje so se zvišale cene rabljenih družinskih hiš, in sicer povprečno za šest odstotkov, čeprav je bilo prodanih 35 odstotkov manj hiš kot v predhodnem četrtletju.

Cene rabljenih stanovanj v četrtletju višje za 2,8 odstotka

Cene rabljenih stanovanj so bile višje za 2,8 odstotka, pri čemer je bilo zvišanje izrazitejše zunaj Ljubljane (3,3 odstotka), v Ljubljani pa zmerno (2,1 odstotka). Upad prometa z rabljenimi stanovanji je bil izrazitejši v Ljubljani (bilo je skoraj 30 odstotkov manj transakcij) kot zunaj Ljubljane (15 odstotkov manj transakcij).

Na letni ravni so se cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin zvišale za 0,8 odstotka, torej za precej manj kot cene novogradenj. Glede na cene iz prvega četrtletja lani so se najbolj (za 4,1 odstotka) povišale cene rabljenih stanovanj v Ljubljani, medtem ko so cene rabljenih družinskih hiš in rabljenih stanovanj zunaj Ljubljane ostale skoraj enake.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja