Cene stanovanj v prvem četrtletju nespremenjene, promet upadel

Članek slika

Cene rabljenih stanovanj v Sloveniji se v prvem četrtletju letos niso spremenile in ostajajo na enaki ravni že peto četrtletje zapored. Znatno pa je upadel promet s stanovanji in hišami, in sicer glede na predhodno četrtletje za 26 in 40 odstotkov, v danes objavljenem poročilu ugotavlja Geodetska uprava RS.

Povprečna cena rabljenega stanovanja v Sloveniji je v prvem četrtletju znašala 1745 evrov na kvadratni meter. V zadnjem in prvem četrtletju je povprečna cena znašala 1746 evrov na kvadratni meter.

Najvišje cene na Obali, največje spremembe v ceni v Mariboru

Najvišje cene ostajajo na Obali in v Ljubljani, kjer presegajo 2500 evrov na kvadratni meter. Na območju Kopra, kjer so sicer zaradi majhnega števila transakcij in velikega razpona prodajnih cen največja statistična nihanja, se je povprečna cena glede na predhodno četrtletje zvišala za skoraj 11 odstotkov na 2556 evrov na kvadratni meter. V Ljubljani (2532 evrov) so se cene glede na predhodno četrtletje zvišale za slab odstotek, glede na prvo četrtletje lani pa za okoli tri odstotke.

Najbolj so se cene stanovanj spremenile v Mariboru, kjer so konec leta 2010 očitno dosegle dno. Povprečna cena v prvem letošnjem četrtletju se je glede na zadnje lansko četrtletje zvišala za dobrih devet odstotkov na 1283 evrov za kvadratni meter, s čimer je tudi presegla povprečno ceno prvega četrtletja lani.

V Celju so cene stanovanj po enoletnem obdobju rasti padle za pet odstotkov, tako da so se cene v Mariboru in Celju po daljšem času približno izenačile na ravni nekoliko pod 1300 evrov na kvadratni meter. Raven cen v teh dveh mestih je še vedno za četrtino pod slovenskim povprečjem in skoraj polovico nižja kot v Ljubljani.

Cene hiš so se v povprečju znižale za okoli dva odstotka. Povprečna cena eno- in dvostanovanjskih stavb je v prvem četrtletju znašala 120.880 evrov, medtem ko je v predhodnem četrtletju znašala 123.661 evrov, v lanskem prvem četrtletju pa 123.572 evrov. V Ljubljani je povprečna cena hiše znašala 275.008 evrov, na Obali pa 195.848 evrov.

Promet s stanovanjskimi nepremičninami znatno upadel

Promet s stanovanjskimi nepremičninami na ravni države je v prvem četrtletju znatno upadel. Evidentiranih je bilo 1372 kupoprodaj stanovanj, kar je 26 odstotkov manj kot v zadnjem lanskem četrtletju, medtem ko se je promet s hišami znižal za 40 odstotkov na 558 transakcij.

Promet s stanovanji je v primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem v Mariboru upadel za 20 odstotkov, v Ljubljani za 30 odstotkov, v Celju pa za 43 odstotkov, v primerjavi s prvim četrtletjem lani pa v Mariboru za sedem odstotkov, v Ljubljani za 28 odstotkov, v Celju pa za 48 odstotkov.

"To bi lahko pomenilo, da Slovenija po obdobju oživljanja drsi v nov krog krize nepremičninskega trga"

"Čeprav so podatki za letošnje leto še začasni in čeprav je zmanjšanje prometa v prvem tromesečju tudi nekoliko sezonsko pogojeno, je upad števila kupoprodaj stanovanjskih nepremičnin v letošnjem letu razmeroma velik," ugotavlja geodetska uprava.

Poleg tega beležijo tudi več kot polovičen upad prometa poslovnih nepremičnin in zemljišč za gradnjo ter skoraj polovičen upad pri prometu kmetijskih in gozdnih zemljišč.

"To bi lahko pomenilo, da Slovenija po obdobju oživljanja drsi v nov krog krize nepremičninskega trga, oziroma da se uresničuje pričakovani scenarij, po katerem se povpraševanje ponovno zmanjšuje, predvsem zaradi še vedno tržno neprilagojenih cen neprodanih novogradenj in še vedno kriznih gospodarskih okoliščin," so zapisali v poročilu.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja