Bi morali biti imetniki ruskih obveznic zaskrbljeni?

Članek slika

Rusija je verjetno ena izmed največjih poraženk dogajanja na naftnem trgu. Kljub temu so analitiki mnenja, da bo država krizo preživela relativno stabilno. Glavni problem vidijo pri korporativnih obveznicah.

"Strm padec cen nafte in ruskega rublja ne bosta imela večjega vpliva na zmožnost poplačila državnega dolga," so v sporočilu za vlagatelje povedali analitiki Wells Fargo. Državni dolg je še vedno na nizki ravni ter v naslednjih nekaj letih (še) ne bo predstavljal nevarnosti za rusko gospodarstvo, dodajajo.

Čeprav podatki Mednarodnega denarnega sklada (IMF) kažejo na to, da skoraj polovico državnega proračuna predstavljajo sredstva od prodaje nafte, je padec vrednosti rublja ublažil dogajanje na naftnem trgu. Cena nafte Brent je od poletja izgubila skoraj 50 odstotkov svoje vrednosti; cena se je znižala iz 115 dolarjev na 61 dolarjev za sodček. V istem času se je vrednost ruskega rublja znižala za 70 odstotkov.

Državni dolg ne predstavlja nevarnosti

Dolg, denominiran v ameriških dolarjih, znaša le 38 milijard dolarjev (okoli 30 milijard evrov), in leta 2015 mora država plačati okoli 6 milijard dolarjev (4,8 milijarde evrov) za servisiranje tega dolga. Z rezervami v višini 400 milijard dolarjev (321 milijard evrov) to ne bo težava. Približno dve tretjini državnega dolga je denominirano v rubljih in lahko Rusija, vsaj v teoriji, natisne dovolj rubljev za  poplačilo tega dolga.

Graf: Gibanje tečaja USD/RUB od začetka leta do danes.

Tiskanje novega denarja pa ima tudi negativne posledice, predvsem pri inflaciji, ki je v Rusiji že tako visoka in naj bi letos dosegla 10 odstotkov. Zrasla je tudi cena ruskega zadolževanja; zahtevana donosnost ruskih 10-letnih obveznic se danes giblje okoli 13 odstotkov, med tem ko je še konec junija znašala 8,33 odstotka. Ukrepala je tudi ruska centralna banka. V četrtek je ključno obrestno mero zvišala za odstotno točko na 10,5 odstotka.

Tudi analitiki Credit Suisse ne pričakujejo težav zaradi državnega dolga. Kot so povedali, v letu 2015 pričakujejo povečanje proračunskega presežka, kot posledica nižjega domačega povpraševanja ter cenejšega rublja. Dodali so, da so državne obveznice, denominirane v tujih valutah, privlačne za vlagatelje. Svarijo pa pred obveznicami, denominiranimi v nacionalni valuti.

Skrb zaradi korporativnega dolga

Analitiki obeh bank so izrazili zaskrbljenost zaradi korporativnega dolga. "Ruska podjetja in banke, ki bodo morali servisirati svoj dolg, bodo imeli več težav, v kolikor ne generirajo prihodkov v tujih valutah," so povedali analitiki Wells Fargo ter dodali, da padec vrednosti rublja pomeni tudi padec vrednosti ruskih podjetij.

Dolg ruskih podjetij do podjetij v tujini znaša približno 160 milijard dolarjev (128,5 milijard evrov). Dolg ruskih bank pa okoli 300 milijard dolarjev (160,7 milijard evrov). Še za približno 300 milijard dolarjev (241 milijard evrov) so zadolženi vsi ostali sektorji, dodajajo analitiki Wells Fargo.

Zaskrbljeni so tudi analitiki Credit Suisse, ki so povedali, da bodo tveganja še naraščala, v kolikor bo cena nafte še naprej padala. "Čeprav še vedno pričakujemo pozitivno rast BDP v letu 2015, bo ruski bančni sektor prizadet zaradi rasti slabih posojil. Pričakujemo državno intervencijo, saj je večina velikih bank v državni lasti," še dodajajo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja