Rubelj kljub intervenciji centralne banke na novem dnu

Članek slika

Rubelj je po današnji intervenciji ruske centralne banke dosegel novo najnižjo raven. Centralna banka je ključno obrestno mero zvišala za odstotno točko na 10,5 odstotka, a je to le pol ure po objavi odločitve znižalo vrednost ruske valute. Za en dolar je bilo treba odšteti 55,45 rublja, za evro pa 68,98 rublja.

Rusija ima v zadnjem času velike težave s padanjem vrednosti rublja, zato se cene življenjskih potrebščin v največji državi na svetu zvišujejo. Centralna banka želi z ukrepi omejiti dodatno padanje valute, a vlagatelje to danes ni pretirano navdušilo. Rubelj je še dodatno izgubil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tokratno zvišanje ključne obrestne mere je drugo od oktobra, banka pa je že zagotovila, da bo prišlo do novih zvišanj, "če se bodo inflacijska tveganja še dodatno poslabšala".

Rubelj pada, inflacija raste

Rubelj je od začetka leta glede na dolar izgubil že 40 odstotkov vrednosti, Moskvi pa dodatne težave povzročajo še sankcije Zahoda zaradi krize v Ukrajini in nizke cene nafte. Rusko gospodarstvo še vedno sloni na energetiki, državni proračun pa je precej odvisen od prihodkov od prodaje nafte in plina.

Inflacija naj bi po napovedih centralne banke letos dosegla deset odstotkov, gospodarstvo pa naj bi prihodnje leto in leta 2016 stagniralo. Centralna banka upa, da bo Rusija začela zmanjševati odvisnost od izvoza energentov in da bo diverzificirala gospodarstvo. "Gospodarska aktivnost naj bi začela okrevati leta 2017," napovedujejo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja