Nafta le višje

Članek slika

Cene nafte so se v današnjem trgovanju v Aziji po začetnem padcu obrnile navzgor, so pa še vedno na najnižji ravni v zadnjih petih letih.

Teksaška lahka nafta, ki bo dobavljena januarja, se je do popoldneva v Aziji podražila za 49 centov na 58,30 dolarja.

Cena nafte brent se je zvišala za 68 centov na 62,53 dolarja za 159-litrski sod, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Podatki indeksa nabavnih menedžerjev (PMI) v proizvodnji, ki bodo objavljeni v tem tednu, bi lahko nekoliko podprli cene nafte, je za francosko tiskovno agencijo AFP ocenil analitik pri Phillip Futures Daniel Ang. "Velik del surove nafte se porabi za industrijske namene, zato je proizvodni PMI pokazatelj povpraševanja po nafti," je dejal.

Družba Markit bo predhodne podatke za proizvodni PMI za območje evra in ZDA objavila v torek, takrat bo objavljen tudi PMI za kitajski proizvodni sektor, ki ga izračunava HSBC.

Cene nafte so v petek še dodatno izgubile, potem ko je Mednarodna agencija za energijo (IEA) znižala napoved povpraševanja po nafti v letu 2015. Po novem pričakuje rast porabe za 0,9 milijona sodov na 93,3 milijona sodov dnevno, kar je okoli 230.000 sodov manj ko v prejšnji napovedi.

Ameriška nafta je teden sklenila pri 57,81 dolarja, kar je najnižja vrednost od maja 2009, nafta brent pa pri 61,85 dolarja oz. najnižje od julija 2009.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja