IEA svari pred socialnimi nemiri zaradi nizkih cen nafte

Svetovno povpraševanje po nafti bo v letu 2015 manjše kot letos

Članek slika

IEA opozarja, da utegne nadaljnji upad cen črnega zlata zvišati tveganja socialne nestabilnosti in finančnih težav v nekaterih državah proizvajalkah, če te težko odplačujejo svoj dolg.

Svetovno povpraševanje po nafti bo v letu 2015 manjše kot letos, čeprav so se cene nafte znižale. Povpraševanje naj bi prihodnje leto tako doseglo 93,3 milijona 159-litrskih sodov na dan, kar je 230.000 sodov manj od predhodne ocene, kaže najnovejše poročilo Mednarodne agencije za energijo (IEA).

Cene nafte so se od junija znižale za več kot 40 odstotkov vrednosti in dosegle ravni okoli 60 dolarjev za 159-litrski sod, kar je najnižje v zadnjih petih letih. K temu prispeva tako prenasičenost trga z zalogami kot proizvodnja nafte iz skrilavcev v ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nižje cene nafte močno zarežejo v prihodke iz naslova izvoza nafte v državah proizvajalkah. Predvsem je to problem v državah, za katere je značilno gotovinsko poslovanje, kot sta Venezuela in Rusija.

IEA ob tem opozarja, da utegne nadaljnji upad cen črnega zlata zvišati tveganja socialne nestabilnosti in finančnih težav v nekaterih državah proizvajalkah, če te težko odplačujejo svoj dolg.

V središču pozornosti je Rusija

V središču pozornosti je Rusija, ki se sooča z manjšimi naftnimi prihodki, ki so ključni za državo, in sankcijami Zahoda zaradi Ukrajine.

Povpraševanje v Rusiji bo po pričakovanjih IEA prihodnje leto doseglo 3,4 milijona sodov dnevno, kar je 195.000 sodov manj od prejšnje napovedi.

Čeprav je nafta poceni, pa to ni obetavno za povpraševanje, saj se mnogo držav sooča s šibkim gospodarskim okrevanjem.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja