Zvezna porota v New Yorku upravitelja hedge sklada spoznala za krivega

Članek slika

Zvezna porota v New Yorku je po sedmih tednih sojenja in 12 dneh razprave upravitelja hedge sklada Galeon Group Raja Rajaratnama spoznala za krivega v 14 točkah obtožnice, in sicer za zaroto in prevare, povezane z vrednostnimi papirji. S prevarami je sicer zaslužil le 60 milijonov dolarjev, primer pa odmeva zaradi uporabe prisluškovanja.

Največja uporaba prisluškovanja doslej

Zvezni tožilci so Rajaratnamo ujeli s prisluškovalnimi napravami, ki so posnele njegove pogovore z ljudmi v različnih podjetjih, od katerih je dobival prepovedane notranje informacije, kar mu je pomagalo, da se obvaruje izgub ali zasluži denar.

V njegovem primeru je šlo za največjo uporabo prisluškovanja doslej, ko gre za pregon kriminalcev v belih ovratnikih z Wall Streeta. Preganjali so ga kot mafijske šefe in sedaj naj bi zvezni organi pregona to metodo pogosteje uporabljali proti kriminalcem z Wall Streeta, pri čemer se zastavlja vprašanje, zakaj so čakali tako dolgo.

Pokopala sta ga pohlep in korupcija

Zvezni tožilec Preet Bharara je povedal, da je bil Rajaratnam med najboljšimi, najpametnejšimi, najbolj izobraženimi in uspešnimi profesionalci v ZDA, ki pa sta ga pokopala pohlep in korupcija. Njegovi odvetniki so hoteli prepričati sodnika, da bi skrivne posnetke izločil, ker naj bi bili pridobljeni na osnovi pomanjkljivega naloga, vendar pa je sodnik njihovo zahtevo zavrnil. Tožilstvo se je nato skozi sojenje zanašalo na posnetke in pričanje nekaterih Rajaratnamovih sodelavcev.

Napovedana pritožba

Rajaratnam, po rodu Šrilančan, je plačal 100 milijonov dolarjev varščine in ostaja na prostosti oziroma v hišnem priporu do izreka kazni 29. julija. Grozi mu od 16 do 19 let zapora ter finančna kazen. Njegov odvetnik John Dowd je napovedal pritožbo in med drugim trdil, da njegova stranka ni storila ničesar, kar se ne bi vsak dan dogajalo na Wall Streetu.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja