Fed bi lahko obrestne mere zvišal hitreje od pričakovanj

Članek slika

Predsednica ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Janet Yellen je v kongresu napovedala, da bi lahko Fed obrestne mere, ki se zdaj gibljejo na rekordno nizkih ravneh, zvišal hitreje od pričakovanj, saj se razmere na trgu dela izboljšujejo. Ob tem je zagotovila, da pozorno spremljajo morebitna tveganja.

Yellenova je povedala, da odbor za odprti trg (FOMC), ki deluje v okviru Feda in odloča o ameriški denarni politiki, pozorno spremlja razmere v gospodarstvu, da se bo lahko odločil, kako se bodo v prihodnje gibale obrestne mere. Te so od leta 2008 blizu ničle, s čimer so želeli spodbuditi okrevanje gospodarstva po recesiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Če se bodo razmere na trgu dela še naprej izboljševale hitreje od pričakovanj odbora, zaradi česar bi se hitreje približevali našim ciljem, bo do zvišanja obrestnih mer verjetno prišlo hitreje, kot je predvideno zdaj," je v bančnem odboru senata dejala Yellenova.

Konec leta 2015 se bo obrestna mera gibala okoli enega odstotka

Trgi prvo zvišanje pričakujejo sredi leta 2015, prva dama Feda pa je danes napovedala, da bo do njega prišlo "enkrat v letu 2015". Fedova napoved kaže, da se bo ključna obrestna mera konec leta 2015 gibala okoli enega odstotka, kar je po njenem mnenju "pozitivna, a relativno nizka raven".

Ob tem je dodala, da bo gibanje obrestnih mer v prihodnje verjetno bolj prilagodljivo, kot se pričakuje zdaj, če bo gospodarstvo s svojimi rezultati razočaralo. Trenutno se gospodarstvo sicer približuje ciljem centralne banke, to je maksimalna zaposlenost in cenovna stabilnost z inflacijo okoli dveh odstotkov.

Še vedno veliko negotovosti

"Gospodarstvo še naprej napreduje," je dejala Yellenova, ki sicer priznava, da je s Fedovimi napovedmi o gospodarski rasti, brezposelnosti in inflaciji povezanih tudi veliko negotovosti. "Člani FOMC trenutno ocenjujejo, da so ta tveganja skoraj uravnotežena, vendar bodo razmere v prihodnjih mesecih pozorno spremljali," je dejala.

Izjemno hladna zima je na ameriškem gospodarstvu v prvem letošnjem četrtletju pustila bistveno večji pečat od prvotnih ocen. Bruto domači proizvod (BDP) v največjem nacionalnem gospodarstvu na svetu se je v prvih treh mesecih na letni ravni skrčil za 2,9 odstotka, je pokazala konec junija objavljena tretja ocena gibanja BDP. Prejšnja ocena je govorila o enoodstotnem padcu.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja