Izredna stimulacija Federal Reserve se bo končala oktobra

Članek slika

Zapiski z zadnjega zasedanja Odbora za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) 17. in 18. junija kažejo, da se člani odbora strinjajo o tem, da se bo program odkupovanja vrednostnih papirjev na osnovi hipotekarnih posojil in obveznic finančnega ministrstva iztekel po načrtih konec oktobra.

FOMC na svojem junijskem zasedanju ni spreminjal monetarne politike in je ostal pri formulaciji, da bo ključna kratkoročna obrestna mera ostala na sedanji nizki ravni med 0 do 0,25 odstotka za bistveno obdobje po tem, ko se bo iztekel ta zadnji doslej od krize leta 2008 že tretji program izredne stimulacije s katerim centralna banka ohranja nizke dolgoročne obrestne mere.

Kako sporočiti začetek višanja ključne obrestne mere?

Prepisi zasedanja kažejo, da so člani odbora razpravljali o tem kako javnosti in finančnim trgom sporočiti začetek višanja ključne obrestne mere, da ne bo spet takšnih pretresov kot lansko poletje, ko so pozitivni gospodarski podatki sprožili preplah pred hitrejšim višanjem obrestnih mer.

Nekateri člani so želeli ostati pri zagotovilih, da morajo obresti ostati nizke, ker inflacije ni na obzorju, drugi pa so se "bali", da se bo gospodarska rast v drugi polovici letošnjega leta prehitro in preveč okrepila in bo treba obresti višati hitreje.

Večina članov odbora je velik padec gospodarske rasti v prvem četrtletju letošnjega leta vzela kot posledico začasnih dejavnikov, v prvi vrsti hude zime. Še naprej pa pričakujejo, da se bo rast v preostalih treh četrtletjih okrepila.

Največ debate okoli programa izredne stimulacije

Nekaj članov odbora je opozarjalo, da lahko krizi v Ukrajini in Iraku predstavljata tveganje za okrevanje svetovnega gospodarstva in za pospešeno rast cen nafte. Največ debate pa je bilo okrog izteka programa izredne stimulacije.

Ko je banka lani decembra začela krčiti znesek, ki ga mesečno namenja za odkupovanje obveznic in vrednostnih papirjev, je bil program vreden 85 milijard dolarjev na mesec. Od takrat naprej se je po vsakem zasedanju FOMC skrčil za deset milijard dolarjev.

Do oktobra bo ostalo še 15 milijard na mesec in člani odbora so tehtali ali takrat spet zmanjšajo obseg za deset milijard in program končajo decembra z ukinitvijo zadnjih pet milijard. Večina se je strinjala, da je bolje, da vse skupaj končajo oktobra.

Bilanca Fed štirikrat večja kot pred začetkom krize

Bilanca centralne banke bo takrat vredna 4500 milijard dolarjev, kar je štirikrat več kot pred začetkom krize leta 2008. Tega denarja se bo potrebno znebiti in razprava o tem, kako to storiti na način, ki bo najmanj pretresel gospodarstvo, se nadaljuje.

Prodaja nakopičenih vrednostnih papirjev in obveznic bo namreč dvignila dolgoročne obrestne mere in bo zato potekala postopoma. Člani odbora so se strinjali, da bo potreben enostaven pristop, ki ga bo mogoče enostavno in jasno razložiti javnosti ter trgom. Načrt naj bi objavili enkrat v letošnjem letu.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja