Hollande pred večerjo z Obamo v bran BNP Paribas

Članek slika

Francoski predsednik Francois Hollande je napovedal, da se bo na današnji večerji z ameriškim predsednikom Barackom Obamo postavil v bran francoski banki BNP Paribas. Tej v ZDA grozi milijardna kazen zaradi domnevnega kršenja sankcij.

Holande je novinarjem na obisku Varšave povedal, da mu ni znano, ali želi Obama razpravljati o BNP Paribas. "Ampak jaz bom govoril z njim o tem," je napovedal.

Iz kabineta francoskega predsednika so pred kratkim sporočili, da je Hollande že pred dvema mesecema v zvezi s tem vprašanjem pisal Obami in da sta predsednika o tem že razpravljala.

BNP Paribas grozi odvzem licence in 10-milijardna kazen

BNP Paribas naj bi v obdobju od 2002 do 2009 kršila sankcije, ki so jih ZDA uvedle proti Iranu, Sudanu in Kubi, poleg več kot 10 milijard dolarjev kazni pa ji grozi tudi odvzem licence za opravljanje dejavnosti v ZDA ali prepoved opravljanja storitev v dolarjih.

Hollande naj bi v preteklih dveh mesecih pri Obami posredoval z namenom preprečiti pretirane kazni za eno največjih evropskih bank. Francoska vlada se boji, da bi lahko ogromna kazen zamajala stabilnost francoskega finančnega sistema in ogrozila gospodarsko rast. Tako je francoski predsednik v pismu ameriškemu kolegu 7. aprila "opozoril predsednika Obamo na nesorazmerno naravo sankcij, v smeri katerih teče razmišljanje, in povezana tveganja", navaja izjava Hollandovega urada.

Noyer: Te številke niso razumne

Pri ameriških oblasteh je skušal posredovati tudi guverner francoske centralne banke Christian Noyer, ki se je prejšnji teden mudil v New Yorku. Tam je opozoril na širše posledice, ki bi jih lahko imela prestroga kazen za BNP Paribas.

Noyer je v preteklosti že izpostavil, da banka ni ravnala niti v neskladju s francoskimi pravili niti v nasprotju pravili EU in ZN. "Če je krivda, seveda morajo biti tudi sankcije, a te morajo biti sorazmerne in razumne. Te številke niso razumne," je opozoril v televizijskem pogovoru.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja