Zmagovalci in poraženci ameriške davčne reforme

Članek slika

Konec prejšnjega tedna je ameriški predsednik Donald Trump »zmagal« eno najpomembnejših bitk, katero je začel že med svojo predsedniško kampanijo. Davčna reforma, ki so jo potrdili republikanci v senatu, bo namreč močno razbremenila podjetja in vrnila kapital nazaj v ZDA. Največ pozitivnih učinkov bo sprejetje reforme prineslo bančnemu in potrošniškemu sektorju, prednosti pa bo opaziti tudi drugje. 

Kaj pravzaprav prinaša davčna reforma? Glavni cilj predlagateljev spremembe je znižanje davka na dobiček podjetij iz obstoječih 35% na 21%. Znižana stopnja velja tudi za podjetja, ki imajo sedež v tujini, tako da lahko ZDA pričakujejo izreden priliv kapitala nazaj v državo.

Kljub odličnim obetom in skorajšnjemu sprejetju se lahko zakon še vedno spremeni in je predvsem stvar dogovora, saj ga morajo podpreti tudi demokratski senatorji.  Na naložbene sektorje bodo imele spremembe različen vpliv.

Bančni sektor

Bančni sektor bo zagotovo eden največjih »zmagovalcev« sprejetja nove davčne reforme. Če se bodo uresničile napovedi republikancev o višji gospodarski rasti, bo to vplivalo predvsem na kreditno aktivnost bank, ki se bo v tem primeru povečala, saj bodo podjetja namenjala še več sredstev za investicije in razvoj.

Farmacija

Farmacevtska podjetja si lahko od znižane davčne stopnje obetajo več sredstev za vlaganje in razvoj. Torej oba najbolj pomembna dejavnika, ki sta ključna za razvoj novih zdravil. Pri farmacevtski družbi Pfizer napovedujejo, da bodo večino dobička, ki ga bodo ustvarili z nižjo davčno stopnjo, investirali v razvoj podjetja in izplačilo dividend vlagateljem. Nov davčni režim bo spodbudil tudi številne prevzemne aktivnosti, kar pozitivno vpliva na celotno panogo, ki je bila v zadnjem času zapostavljena in ni dosegala željenih rezultatov.

Tehnologija

Goldman Sachs ocenjuje, da imajo ameriška podjetja trenutno v tujini približno 3.300 milijard dolarjev kapitala. Največ sredstev v tujini ima tehnološki gigant Apple in sicer kar 252,3 milijarde oziroma skoraj 94% celotnega premoženja podjetja. 

Dean Garfield, izvršni direktor sveta za informacijsko tehnologijo, ki predstavlja skoraj vsako glavno tehnološko podjetje, je pozdravil predlog zakona, saj meni, da je to korak k bolj konkurenčnemu gospodarstvu. 

Surovine

Znižanje stopnje davka od dohodkov pravnih oseb in spremembe določb o povračilu stroškov bodo pripomogle k spodbujanju investicij in ustvarjanju novih delovnih mest. Načrt senata bo podprl odprtja številnih naftnih vrtnin na Aljaski in postopkov za pridobivanje zemeljskega plina - korak, ki bi lahko v naslednjem desetletju prinesel več milijard dolarjev prihodkov. Končni davčni načrt lahko poveča tudi prodajo iz naftnih rezerv, kar bi spodbudilo kratkoročne prihodke.

Potrošnja

Trgovci pričakujejo, da bo davčna reforma povečala povpraševanje po izdelkih in storitvah. Večina trgovskih verig se zanaša na kupce srednjega in nižjega razreda. Vidiki spremembe zakonodaje bi dali takim posameznikom več razpoložljivega prihodka. Običajno trgovci plačujejo davčne stopnje, ki so višje od industrij, kot so energija in farmacija, zato trgovci z veseljem podpirajo spremembo, ki jih bo razbremenila in povišala dobičke.

Poraženci

Znižanje davčne stopnje ima na nekatere panoge lahko tudi negativen vpliv. Iz poročila kongresnega proračunskega urada, objavljenega v preteklem mesecu, je razbrati, da bi davčna zakonodaja v tekočem proračunskem letu povzročila fiskalni primanjkljaj v višini 136 milijard dolarjev. To seveda pomeni krčenje državne porabe, manj sredstev za investicije in dvig drugih davkov, ki bodo najbolj bremenili državljane ZDA.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kako je Goldman Sachs izgubil 1,2 milijardi dolarjev libijskega denarja

31.10.2016

D. Marolt