Politična nestabilnost, ki grozi Evropi

Članek slika

Pred nami je zagotovo leto, v katerem se obetajo določene politične spremembe, kar bo vplivalo na višjo volatilnost na trgih.

Včeraj je bil na sporedu nov  pomemben dogodek, referendum v Italiji, o katerem smo pisali tudi na naši spletni strani. Prebivalci Italije so glasovali o reformi ustave v delu, ki določa proces sprejemanja zakonov. Sam referendum za svet ne bi imel takega pomena, če ne bi premier Renzi napovedal odstop v primeru, da bodo prebivalci glasovali proti spremembam.

Kot kažejo trenutno objavljeni podatki, je bil referendum zavrnjen, kar pomeni tudi odstop Italijanskega premierja Renzija in nadaljevanje neuspešnega reševanja bančnega sistema in odprta vrata strankam, ki nasprotujejo trenutni obliki Evropske unije oz. napovedujejo referendum o izstopu države iz EU.

Ne smemo pozabiti tudi na predsedniške volitve v Franciji, kjer zelo dobro kaže Marine Le Pen,  veliki nasprotnici Evropske Unije. Politično nestabilnost predstavljajo predvsem populistične stranke, ki ob trenutni neučinkoviti evropski politiki pridobivajo podporo ljudstva. Čeprav smo videli, da javnomnenjske ankete niso vedno merodajne in so pogosto prirejene, jih ne smemo spregledati in se temu primerno tudi odzvati. Zahtevana donosnost italijanskih obveznic je v primerjavi z nemškimi pred referendumom namreč precej narasla, kar še podkrepi dejstvo, da je tudi med investitorji prisoten strah glede razpleta in prihodnosti Italije.

Več kot le politična negotovost

Zagotovo pa gre v tem primeru za izzive Evrope, ki presegajo zgolj politične spremembe.  Težava je tudi gospodarska stagnacija, unija po Brexitu in migrantska kriza. Ne smemo namreč pozabiti, da na turški meji čaka več milijonov ljudi, katerim lahko turški premier Erdogan kadarkoli odpre vrata naprej v Evropo, kot je že večkrat zagrozil.

Trenutno dogajanje zahteva večjo previdnost vlagateljev pri investiranju. Časi, ko smo se posluževali strategije buy and hold, so za nami, saj je tovrstna strategija najbolj primerna za mirna obdobja. Obdobje, kot smo mu priča danes, pa zahteva konstantno spremljanje ter prilagajanje portfelja. Večji poudarek bi morali vlagatelji v tem trenutku posvetiti tudi alternativnim naložbam, s katerimi se lahko izognemo višji volatilnosti borznih trgov ter dosežemo boljši končni rezultat.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kako je Goldman Sachs izgubil 1,2 milijardi dolarjev libijskega denarja

31.10.2016

D. Marolt