Koliko zlata bo dovolj?

Članek slika

Zlato znova postaja bolj aktualno med vlagatelji, navkljub bodočim politikam centralnih bank, ki bodo nekoliko omejile rast zlata v prihodnje.

Zlato je dobrina s tržno kapitalizacijo v višini 9 tisoč milijard dolarjev, kar predstavlja približno 10 odstotkov skupne tržne kapitalizacije vseh svetovnih delniških in obvezniških trgov. Veliko investitorjev kljub temu še vedno ne razume vloge zlata v portfeljih.

Primerjava zlata z delnicami in obveznicami

Zato začnimo s primerjavo z osnovnima naložbenima razredoma delnic in obveznic. Delnica je finančni instrument, ki daje imetniku pravico do bodočih dobičkov podjetja, pri katerih se pričakuje, da bodo s časom naraščali in imetniku v daljšem časovnem obdobju prinašali višjo donosnost. Obveznica je nekoliko drugačna vrsta finančnega instrumenta, ki običajno daje lastniku fiksni dohodek iz naslova vnaprej dogovorjenih obresti. Medtem so ključne lastnosti zlata sledeče: gre za dobrino in nefinančno sredstvo, ki se tradicionalno uporablja kot denar, vendar ima v modernem monetarnem sistemu  precej slabosti, ker ni enostavno prenosljivo in nelikvidno. V realnem gospodarstvu se uporablja kot industrijska kovina.

V prvem četrtletju leta 2016 se je povpraševanje po zlatu povečalo za 43 odstotkov, kar je predvsem posledica večje uporabe zlata kot nakita in v industrijske namene. Pogosto se uporablja tudi kot finančna investicija; v Q1 leta 2016 je 57 odstotkov celotnega trgovanja z zlatom predstavljala investicija centralnih bank, ki so povečale delež zlata v svojih portfeljih.

Glavni razlog, zakaj ljudje vlagajo v zlato, je predvsem zaščita premoženja. Zlato namreč v percepciji investitorjev velja za najboljšo varovalko pred inflacijo, valutnimi tveganji, predvsem pa kot zaščita pred sistemsko krizo. To je se pokazalo predvsem v času po Brexitu, ko so investitorji zaradi negotovosti in strahu množično kupovali zlato, ki velja za »varno zatočišče«.

FED bo rasti zlata pristrigel krila

Kljub temu, da se je cena zlata v letošnjem letu povišala za več kot 20%, pa obeti za naprej ostajajo negativni. Približujemo se namreč obdobju, ko bo Ameriška centralna banka (FED) začela dvigovati obrestne mere, kar bo pomenilo rast dolarja. Ker sta zlato in ameriški dolar negativno korelirana (rast dolarja pomeni padec cen zlata), se pričakuje, da bo bodoči trend gibanja cene zlata negativen. Pomembno vlogo bo igralo tudi ohlajajoče Kitajsko gospodarstvo, ki je med glavnimi uvozniki zlata.

V zvezi s tem, koliko zlata imeti v portfelju, je potrebno biti bolj specifičen. Velika večina investitorjev ne bi želela imeti fizičnega zlata samo zato da so lastniki, saj iz vidika kapitala, surovine predstavljajo strošek, zato ne bi smeli pričakovati, da bo na dolgi rok preseglo inflacijo.

Deset odstotkov portfelja se zdi primerna utež

Če zlato smatramo delno kot surovino, delno kot zbirateljsko sredstvo, potem bi bilo nespametno, da predstavlja večji delež naložbenega portfelja. Glede na dejstvo, da je zlato dolgoročna in manj likvidna naložba ni priporočljivo, da imajo investitorji v portfelju več kot 10% zlata.

Vsekakor pa se je pomembno pred vsakim nakupom in dodajanjem zlata v portfelj posvetovati z osebnim finančnim svetovalcem, ki bo pri določanju predvidene uteži zlata v portfelju upošteval predvsem sestavo vašo naložbeno strategijo in cilje ter vaše sprejemanje tveganja in predvsem trenutne tržne razmere.

Dejan Marolt je osebni finančni svetovalec Vzajemci Skupine. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kako je Goldman Sachs izgubil 1,2 milijardi dolarjev libijskega denarja

31.10.2016

D. Marolt