Tri poti za obveznice. Dve od treh sta slabi.

Članek slika

Investiranje v obveznice, se tako kot razmere na finančnih trgih, s časom spreminja in prilagaja. Vlagatelji so včasih kupovali obveznice in do njihove zapadlosti prejemali obresti. Nato se je pojavila možnost investiranja v obvezniške vzajemne sklade in ETFje, kar je še dodatno povečalo možnost razpršitve in zavarovanja portfeljev vlagateljev.

Dandanes temu ni več tako, saj so se časi in trendi investiranja močno spremenili. Nakup obveznic in držanje do zapadlosti je sicer še vedno pogosta praksa investitorjev, vendar je na mestu vprašanje, kaj lahko ta naložbeni razred ob ničelnih obrestnih merah sploh še ponudi. Obstajajo trije možni scenariji, od teh sta dva za vlagatelje v obveznice negativna.

Eden izmed negativnih scenarijev so zelo nizki potencialni donosi, drugi, ki je še slabši pa celo negativna donosnost. Trenutno so namreč obrestne mere, po katerih centralne banke odkupujejo obveznice na rekordno nizkih ravneh. Na mestu je torej opozorilo, da prostora za rast obveznic ni več veliko, kar se bo odražalo predvsem pri postopnem zviševanju obrestnih mer in nižanju cen obveznic.

Na vrednost in trgovanje z obveznicami vpliva več dejavnikov. Pomembno vlogo igrajo obrestne mere in politika Ameriške centralne banke (FED), gospodarske razmere, psihologija vlagateljev in predvsem spremembe pričakovanj glede inflacije. Trenutno obdobje naraščajočih obrestnih mer in pričakovanja gospodarskega stanja pomembno vplivata na obvezniški trg. Ko se obrestne mere spreminjajo, se spreminja tudi vrednosti obveznic na trgu, ki se gibljejo v nasprotni smeri z obrestnimi merami. Ko se obrestne mere zvišajo,se zviša zahtevana donosnost, tržna vrednost obstoječe obveznice pa pade. Ko se  obrestne mere znižajo, se zahtevana donosnost zniža,  vrednost obveznic pa naraste.

Med investitorji je še vedno prisotna prevelika aroganca in (pre)optimistična glede finančnih trgov. Bodisi gre za investitorje v delnice, ki se ne zavedajo, da kapitalski dobički podjetij že nekaj let zapored padajo, ali pa zgolj za investitorje, katerih cilj je čim višja dividendna donosnost in ne zaznajo nerealnih oziroma precenjenih vrednotenj podjetij. Trg namreč zelo hitro kaznuje tiste vlagatelje, ki pozabljajo, da je gibanje trga ciklično.

Pri dosedanji rasti obveznic je potrebno dodati, da so bile v tem času obrestne mere zelo nizke, tako da so bile razmere za vlagatelje v obveznice idealne. Mnogi vlagatelji  v obvezniške sklade pa se negativnih dejavnikov ne zavedajo.  S tveganji, kot so dvig obrestnih mer Ameriške centralne banke in potencialni kreditni krizi, ki je posledica izjemno visokega dolga tako na državni ravni, kot na kapitalskih trgih, je jasno da trenutno na trgu vlada previsoka samozavest. Do česa je v preteklosti to privedlo verjetno ni potrebno dodajati.

Tako je na mestu znova opozorilo, da je v trenutnem investicijskem okolju ključno aktivno prilagajanje strukture portfelja ter spremljanje trgov. Torej, za isti donos, kot smo ga vajeni, moramo storiti več. Zato je smiselno, da se vlagatelji za pomoč pri pregledu in prilagoditvi portfelja obrnete na neodvisnega finančnega svetovalca ali pa na drugo osebo, ki se spozna na te zadeve in ji zaupate.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Vlagateljem svetujemo vnovičen pregled obstoječih naložbenih portfeljev. Izkoristite lahko akcijo brezplačnega pregleda za uporabnike Vzajemci.com. Svoj portfelj nam lahko pošljete na naslov [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kako je Goldman Sachs izgubil 1,2 milijardi dolarjev libijskega denarja

31.10.2016

D. Marolt