Zanimiva delnica - Wells Fargo

Članek slika

Škandal za 2,6 milijona dolarjev je lastnikom odnesel 26 milijard.

Septembrski škandal, ki so ga povzročili uslužbenci ene najuglednejših ameriških finančnih bank Wells Fargo, je bil v svetu financ zelo odmeven. Cena delnic je upadla za dobrih 10 %, tržna kapitalizacija za slabih 26 milijard USD. Wells Fargo je slovela kot banka z visokimi moralnimi in etičnimi standardi, daleč od razvpitih JP Morgan, Morgan Stanley in Goldman Sachs. Uslužbenci banke, menda bi naj šlo za 5.300 ljudi, bi naj odprli 1,5 milijona fiktivnih depozitnih računov v imenu nič hudega slutečih strank, 565.000 vlog za kreditne kartice. S tem je banka lahko zaračunala 2,6 milijona USD dodatnih provizij. Banka se je pogodila z regulatorjem za 185 milijonov USD visoko kazen, manj kot 10 % pričakovanega dobička za leto 2016.

Vir: Bloomberg.

Wells Fargo sodi med štiri največje ameriške banke. Njihova vizija je zadovoljiti finančne potrebe strank in jim pomagati, da bodo finančno uspešne. Prisotni so v 36 državah in zaposlujejo 268.000 ljudi.  Bilančna vsota se hitro bliža 2 bilijonoma USD in znaša 1,9 bilijona. Kreditni portfelj imajo enakovredno razpršen med prebivalstvom in podjetji. Imajo koli 47 % neobrestnih in 53 % obrestnih prihodkov, največje število poslovalnic v ZDA in vodilni tržni delež pri hipotekarnih posojilih. Tudi na digitalnem bančništvu imajo vodilni tržni delež s 27,4 milijona aktivnih uporabnikov - kar 18 milijonov mobilnih uporabnikov.

Njihova strukturna konkurenčna prednost je prevladujoč položaj na trgu. Med vsemi bankami zberejo največ depozitov v mestnih okoljih ZDA. Približno tretjina vseh depozitov izhaja iz trgov, kjer so prva banka, dve tretjini pa s trgov, kjer so med prvimi tremi. Dolgoročni fokus poslovanja je t.i. »cross – selling« (prodaja storitev in produktov, ki se med seboj dopolnjujejo) namesto enkratnih transakcij. Tako ustvarjajo poglobljen odnos s strankami, ki zato raje poslujejo z njimi. Hkrati banka dobi poceni vire financiranja. Od tod izhajajo njihove konkurenčne prednosti – stroškovna učinkovitost in visoki stroški zamenjave za stranko.

Njihovi nizki stroški financiranja so glavna konkurenčna prednost. Imajo za več kot 1 bilijon USD nizko obrestovanih depozitov, prek katerih se skoraj zastonj zadolžujejo. Baza poceni depozitov zelo verjetno izhaja iz visokih stroškov zamenjave za njihove stranke. Visoki stroški zamenjave so prisotni tudi pri drugih segmentih poslovanja – upravljanju premoženja, borznem posredništvu in storitvah za upokojence.

Wells Fargo je nizko izpostavljen do finančnih trgov, kar jih je tudi v preteklosti obvarovalo pred finančnimi težavami. Relativno preprost poslovni model je ključna prednost pred bolj zapletenimi njihove konkurence. Na izjemen konkurenčni položaj kaže neto obrestna marža 2,9 %, ki presega večino konkurentov (okoli 2,4 %). Tudi pri donosu na kapital s pričakovanimi 10,9 % za leto 2016 krepko presegajo konkurenco ( med 7,0 in 8,0 %).

Aleš Grbić, upravljavec - analitik, KBM Infond.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

5 problemov, ki čakajo kitajsko oblast

25.01.2011

A. Grbić