Zanimiva delnica: Medtronic

Članek slika

Medtronic se ukvarja z razvojem in proizvodnjo terapevtskih medicinskih naprav za kronične bolezni.

V podsegmentu medicinske opreme so med največjimi podjetji. Njihov portfelj obsegajo izdelki, ki so namenjeni vsaditvi v človeško telo, ko so spodbujevalnike za srce, defibrilatorji, srčne zaklopke, opornice, insulinske črpalke in naprave za fiksiranje hrbtenjače. Njihovi kupci so zdravstvene ustanove in zdravniki. Okoli 59 % prodaje ustvarijo v ZDA.

Medtronicove konkurenčne prednosti izhajajo iz prevladujočega položaja na različnih področjih. Pri boleznih srca največ pridobijo zaradi učinkovitosti obsega poslovanja, tam se srečujejo le s tremi konkurenti. Na področju hrbtenjač so zelo visoki stroški prehoda k drugemu ponudniku, prav tako zdravniško osebje raje ostaja pri preizkušenemu ponudniku, ki ponuja konkurenčno opremo. Ključna dejavnika, iz katerih izhajajo konkurenčne prednosti, sta predvsem intelektualna lastnina in previdno negovani odnosi z zdravniki. Zaradi stalnih inovacij je Medtronic običajno prvi, ki trži nove izdelke na različnih terapevtskih področjih. V letu 2014 je njihov prilagojen donos na investiran kapital znašal 65 %, konkurence le 26,5 %.

Medtronic je 26. januarja letos uspešno zaključil prevzem Covidiena. Tako je nastalo vodilno podjetje na zdravstveno-tehnološkem področju, ki zajema celovit portfelj produktov, saj je Covidien specializiran za izdelke, namenjene akutni negi. Tako bo Medtronic postal ključni poslovni partner bolnišnic in se postavil ob bok direktnemu konkurentu Johnson & Johnson na segmentu kirurških naprav.

V preteklosti se je Medtronic usmeril na oblikovanje in proizvodnjo naprav, namenjenih srčni negi, nevrološkim boleznim in diabetesu. Veliko sredstev so namenili inovacijam in prevzemom podjetij z novimi tehnologijami. Po zdravstveni reformi so začeli tesneje sodelovati z bolnišnicami. Ponudili so jim celovito paleto izdelkov in storitev ter s tem pripomogli k njihovemu učinkovitejšemu poslovanju.

Medtronicov razpršen portfelj izdelkov se je zelo dobro obnesel. Upočasnitev rasti ali padec na določenem področju so običajno več kot nadomestili z rastjo na drugih. S prevzemom Covidiena se bo znižala nihajnost rasti prihodkov. Prav tako so z njim pridobili na trgu razvijajočih se držav in močno okrepili prisotnost na Kitajskem.

Zadnji četrtletni rezultati so bili kljub neugodnim valutnim vplivom zelo dobri in so posledica novih izdelkov in inovacij. Na četrtletni ravni so se prihodki od prodaje povečali za 8 % v stabilni valuti, prilagojen dobiček pa se je na letni ravni povišal za 10 %.

Delnice družbe Medtronic so zastopane v portfeljih skladov Infond PanAmerica, Infond Life, Infond Beta, Infond Družbeno odgovorni in Infond Global.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

5 problemov, ki čakajo kitajsko oblast

25.01.2011

A. Grbić