Zanimiva delnica: Enbridge

Članek slika

Delnice družbe Enbridge so zastopane v portfeljih skladov Infond PanAmerica, Infond Energy, Infond Delniški, Infond Alfa, Infond Hrast, Infond Beta, Infond Družbeno odgovorni, Infond PBGS ter Infond Global.

Enbridgevi dejavnosti sta transport ter skladiščenje nafte in plina. V lasti imajo največjo mrežo plinovodov in naftovodov v Severni Ameriki pa tudi nekaj naložb na področju zelene energije. Njihova mreža naftovodov in plinovodov je umeščena v ameriški sistem ter pošiljatelju omogoča dostop do rafinerij v Ontariju, Quebecu, centralnem delu ZDA in v Mehiškem zalivu. 75 % prihodkov Enbridga je relativno stabilnih, saj imajo sklenjene dolgoročne pogodbe za 20 let in več, ki temeljijo na provizijah glede na vrednost nafte oziroma plina. Njihov največji potencial rasti v primerjavi s konkurenco pa izvira iz obsežnih investicij.

Letošnje poslovne rezultate bo zaznamovala šibka rast dobička, saj so precej investicij namenili projektom, ki bodo začeli denarni tok prinašati šele leta 2015. Obseg načrtovanih in tekočih investicij v projekte z dokaj predvidljivim donosom je 41 milijard kanadskih dolarjev, zelo verjetno pa jih bodo še povečali, saj nekateri projekti še čakajo odobritev regulatorja. 85 % projektov se nanaša na naftovode in plinovode. V letih med 2015 in 2018 bo po pričakovanju dobiček na delnico rasel v povprečju za 14 %; pričakujemo lahko tudi povišanje dividend.

Infrastrukturni projekti za transport goriv bodo v prihodnjem desetletju ključni dejavnik rasti njihovega dobička. Enbridgeva izvozna kapaciteta plinovodov in naftovodov do ZDA znaša več kot 2,5 milijona sodčkov na dan, do leta 2018 jo bodo najverjetneje povišali na 2,8 milijonov sodčkov. Imajo vodilen položaj pri transportu goriv na območju oljnih škrilavcev v Kanadi, kjer naj bi se proizvodnja v naslednjih desetih letih najmanj podvojila. Svojo prisotnost na hitro rastočem območju Bakken projektov pa še povišujejo. Bakken področje obsega del Montane, Severne Dakote, Saskatchewana ter Manitobe. To področje je z uporabo novih tehnologih črpanja leta 2007 doživelo naftno plinsko renesanso. Dnevna količina načrpane nafte se je iz slabih 10.000 sodčkov konec leta 2006 povišala na preko 800.000 sodčkov septembra 2013. V podobnem razmerju se je povišala tudi količina načrpanega plina.

Konkurenčne prednosti Enbridga izhajajo predvsem iz zelo regulirane narave dejavnosti (plinovodi in naftovodi).  Konkurenca težko vstopi na območje, kjer so že prisotni, predvsem zaradi pokritosti najprimernejših lokacij z njihovo infrastrukturo, odvisnosti od dovoljenja regulatorja in soglasja lastnikov zemljišč. S tem so povezani tudi občutno višji stroški tistih, ki vstopajo pozneje. Stroškovna učinkovitost tovrstne infrastrukture je odvisna od dolžine naftovodov oz. plinovodov in njihove zasedenosti – ob manjši izkoriščenosti kapacitet so stroški občutno večji. Regulator bo verjetno imel pomisleke za izdajo dovoljenja novemu ponudniku, še posebno če so obstoječe storitve stroškovno učinkovite in kvalitetne.

Delnice družbe Enbridge so zastopane v portfeljih skladov Infond PanAmerica, Infond Energy, Infond Delniški, Infond Alfa, Infond Hrast, Infond Beta, Infond Družbeno odgovorni, Infond PBGS ter Infond Global.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

5 problemov, ki čakajo kitajsko oblast

25.01.2011

A. Grbić