Zanimiva delnica: BlackRock

Članek slika

BlackRock je družba, ki nudi storitve upravljanja premoženja in je osredotočena predvsem na institucionalne investitorje. Je največji med globalnimi upravljavci po višini sredstev v upravljanju.

Konec septembra 2013 je BlackRock upravljal 4,1 trilijona USD premoženja, polovico več kot druga največja UBS. V strukturi upravljanih sredstev imajo 52 % delnic, 30 % obveznic, 6 % denarnega trga, 8 % fleksibilne strukture ter 3 % v alternativnih strategijah. Pasivne strategije, ki vključujejo indeksne sklade ter ETF-e, obsegajo preko 60 % vseh sredstev, ki jih upravlja BlackRock.

Izjemne konkurenčne prednosti

Vstopne ovire na trgu upravljanja premoženja niso visoke, vendar je potrebno precej časa, znanja in veščin, da se doseže dovolj velik obseg sredstev v upravljanju. Velike in uveljavljene družbe za upravljanje imajo veliko prednost pred malimi, predvsem zaradi stroškovno učinkovitega dostopa do distribucijskih platform.

BlackRockove izjemne konkurenčne prednosti izhajajo iz višine sredstev v upravljanju, izredno močnih blagovnih znamk, raznolikosti sredstev v upravljanju po različnih premoženjskih razredih, distribucijskih kanalov ter geografske razpršitve trga. Zelo so prepoznavni med institucionalnimi investitorji, hkrati pa vlagajo precejšne napore, da bi pritegnili male vlagatelje. V njihovi lasti je tudi iShares, ki ima vodilni delež na trgu ETF-ov. BlackRock ima v upravljanju večinoma sredstva institucionalnih investitorjev, ki so precej bolj dolgoročno usmerjeni kot mali vlagatelji, ter zato ostajajo dalj časa v določeni strategiji.

Učinkovito obvladovanje tveganj in inovacije pomembnih področjih

Drugi pomemben dejavnik, iz katerega izhajajo njihove konkurenčne prednosti, je učinkovito obvladovanje tveganj in inovacije na ravni produktov ter svetovalnih rešitev. Zaradi prevladujoče usmerjenosti k institucionalnim investitorjem so skozi čas postali izredno pozorni ne samo na donos, ampak tudi na tveganjem prilagojeni donos. Ta je izredno pomemben za institucionalne vlagatelje, saj si ne želijo prevelike nihajnosti. Zaradi tega so razvili orodja, s katerimi dosegajo zahtevano raven donosa ob sprejemljivem tveganju, katerega raven določijo njihove stranke. To storitev uporabljajo za zunanje naročnike in jo dodatno zaračunajo. Posledica tega pristopa je povišanje števila novih finančnih produktov ter kombiniranje obstoječih.

Odličnost poslovanja se kaže v organski rasti prihodkov

BlackRock je osredotočen na eno splošno kulturo, eno vizijo poslovanja in na eno splošno platformo. Prav tako so izredno konsistentni pri tveganjem prilagojenih donosih, obvladovanju samih tveganj ter donosnosti posameznih strategij. Prehod kadrov k konkurenci je izredno majhen. Odličnost poslovanja se kaže v organski rasti prihodkov, ki je konstantno 2 do 5 odstotnih točk nad povprečjem panoge. V letu 2013 je bila organska panoge 3,1 %, BlackRock pa je rasel 8,1 %. Prav tako njegova marža iz poslovanja znaša 38 %, medtem ko konkurenca dosega le okoli 24 % maržo iz poslovanja. To BlackRocku omogoča, da dosega stabilnejši denarni tok od konkurence, ki le težko dohaja njihovo dinamiko investicij.

Delnice družbe BlackRock so zastopane v portfeljih skladov Infond PanAmerica, Infond Alfa, Infond Beta ter Infond Global.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

5 problemov, ki čakajo kitajsko oblast

25.01.2011

A. Grbić