Zakaj ne berete finančnih člankov s klišejskimi naslovi

Članek slika

Ker upoštevanje tudi najbolj klišejskih nasvetov, ki vam lahko v resnici izredno koristijo, v praksi ni tako preprosto.

Navajamo pet primerov, za življenje resnično pomembnih, osnovnih finančnih nasvetov. Če bi ta članek naslovili z »Pet korakov do finančne neodvisnosti« ga najverjetneje sedajle ne bi brali. A ker ste že tu, vas vzpodbujamo, da nadaljujete.

1.    Kako iz »enako« nastane »več«

Začnimo pri osnovah - življenjski stroški. V kolikor ne spremljate svojih stroškov, skoraj zagotovo ne veste, kam gre velik del vaših prihodkov. Hiter, a zelo učnikovit recept za hitro povišico, brez povišice: zmanjšanje porabe za xy odstotkov je v končnem rezultatu enako, kot če bi imeli za xy odstotkov višjo plačo. Samo med vašimi razvadami (kave, hitra hrana itd.) lahko na mesec privarčujete do 10% vaše plače. Kar je enako 10% povišici v službi. Nato se posvetite večjim stvarem. Naprimer, samo z menjavo avtomobilskega zavarovanja prihranite več kot 200 evrov na leto. Premislite kje lahko še uporabite isto logiko in to storite.

2.    Črna, a vseeno nujna, misel

Vaša družina je vaša največja odgovornost in življenjsko zavarovanje jim nudi fizično kot tudi finančno varnost, če se vam kaj zgodi. Nesreča lahko doleti vsakega. Zato poskrbite za ustrezno zavarovanje. Nimamo v mislih naložbenega zavarovanja, pač pa zavarovanje za primer večjih poškodb, invalidnosti ali smrti.

3.    Napihnite varnostno blazino

Ko ste enkrat poskrbeli za zaščito, začnite z oblikovanjem varnostnega sklada, ki vam bo služil kot zaščita za nepredvidene dogodke, kot so izpad rednega dohodka zaradi izgube službe ali nesreče ter zaradi potrebe po nepričakovanih večjih izdatkih. Višina rezerve naj omogoča pokrivanje nujnih življenjskih izdatkov za dobo od 6 mesecev do 2 let. Manj če ste samski in brez dolgov, več pa v kolikor imate družino in/ali obstoječe dolgove.

4.    Vrednost dobrega nasveta

Izkušeni vlagatelji poznajo pravilo, ki pravi, da se je treba za uspešno investiranje od naložb čustveno distancirati, saj pretirana čustvena vpletenost pogosto vodi v iracionalne odločitve. Pravilo pravi, da bo z vašimi sredstvi bolje upravljala strokovno usposobljena oseba, ki razpolaga z zadostnim znanjem, časom in potrebnimi informacijami. Zato, ker koristi, ki jih pridobi posameznik z dobrim finančnim svetovalcem, na dolgi rok vedno odtehtajo stroške. Varčujte torej zase. A ne sami in brez strokovne pomoči.

5.    Investirajte....tudi za pokojnino

Pri 50 letih boste verjetno uživali v svoji službi. Ampak kaj bi storili, če bi imeli priložnost se upokojiti? Bi to izkoristili ali bi rekli: "Uživam tukaj. Drugega ne rabim"? Ko boste poskrbeli za prejšnje korake, začnite investirati. Načeloma velja, da bi moral posameznik investirati najmanj 10% svojih mesečnih prihodkov. Še 10% pa bi morali mesečno nameniti za dodatno pokojnino. Dejstvo je namreč, da bomo za varno upokojitev potrebovali dodatna sredstva in za te smo odgovorni sami.
V kolikor se vam zdi varčevanje za pokojnino še en nepotreben kliše, vsekakor ne kliknite tukaj.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Stroškovne ugodnosti nadomestile oglaševanje preteklih donosov

07.03.2011

K. Koncilja

Prevelika izpostavljenost posamezni DZU lahko privede do prekrivanja naložb v posamezne delnice

08.04.2011

K. Koncilja