Zakaj je privatizacija priložnost za oplemenitenje naših sredstev

Članek slika

Za vlagatelje, ki imajo svoja sredstva investirana v Sloveniji je privatizacija priložnost, da dodatno oplemenitijo svoja sredstva.

Trenutna vlada bo nadaljevala privatizacijo, saj se s tem povečuje zaupanje tujih investitorjev in ugled naše države v očeh mednarodne investicijske javnosti. Na seznamu podjetij, ki iščejo novega lastnika jih je ostalo še dvanajst.

Do danes so se prodajni postopki uspešno zaključili za družbe Helios Domžale d.d., Fotona d.d., Poslovni sistem Mercator d.d., Letrika d.d., prodajna pogodba o prodaji  Aerodroma Ljubljana d.d. je podpisana. Postopki za prodajo pa so se že začeli in so v teku v naslednjih družbah: Adria Airways d.d., Aero d.d., Elan d.o.o., Cinkarna Celje d.d., NKBM d.d., Telekom Slovenije d.d. in Žito d.d..

Pozitivna novica za vlagatelje

Kaj je s prodajo privatizacijskih delnic pridobil posamezen delničar je odvisno od vrednosti delnic, po katerih so bile kupljene in časa, ki je potekel od nakupa do prodaje.  Za vlagatelje, ki imajo svoja sredstva investirana v Sloveniji je privatizacija priložnost, da dodatno oplemenitijo svoja sredstva, saj se je izkazalo, da cene delnic v procesu privatizacije dosežejo višjo vrednost,  kot jo dosegajo na borzi.  Za delničarje je zato smotrno, da ob objavi prevzemne ponudbe svoje delnice prodajo.

Za primer si poglejmo delničarja družbe Aerodrom Ljubljana d.d., katerega prevzemna vrednost za delnico znaša 61,75 €. Vlagatelj, ki je delnico kupil septembra 2000 po vrednosti 14,38 €, je v 14 letih pridelal plus v višini 429,42% oziroma 47,37 € na delnico. Nekdo, ki je delnico kupil v avgustu 2007, ko je bila vredna 109,12 €, je do danes pridelal izgubo v višini 43,41% oziroma 47,37 € na delnico. Vsi vlagatelji, ki so delnice kupovali po oktobru 2008 bodo s prodajo delnic v prevzemni ponudbi imeli dobiček.

Graf: Gibanje vrednosti delnice Aerodroma Ljubljana v zadnjih 14 letih

Vir: Aerodrom Ljubljana

Kot je razvidno iz zgornjih primerov, lahko z nakupom posamezne delnice tako oplemenitite kot tudi izgubite del premoženja. Seznam podjetij za prodajo je že objavljen in je potencialen prevzem že delno vkalkuliran v vrednost delnice. Za malega vlagatelja zato ni smotrno kupovati posamezno delnico. Če ste pa že lastnik teh delnic,  se jih splača še naprej držati.

Seznam podjetij, ki iščejo novega lastnika :

• ADRIA AIRWAYS TEHNIKA, D. D.
• ADRIA AIRWAYS, D. D.
• AERO, D. D.
AERODROM LJUBLJANA D. D.
• CINKARNA CELJE, D. D.
• ELAN, D. O. O.
FOTONA, D. D.
• GOSPODARSKO RAZSTAVIŠČE,D. O. O.
HELIOS DOMŽALE, D. D.
• NOVA KBM, D. D.
• PALOMA, D.D.
• TELEKOM SLOVENIJE, D. D.
• TERME OLIMIA BAZENI, D. D.
• UNIOR, D. D.
• ŽITO, D. D.

Vir: SDH.si

Še vedno je priložnost tudi za zamudnike

Iz zgoraj omenjenih razlogov je nesmiselno kupovati posamezne slovenske delnice, saj ima kar nekaj vzajemnih skladov slovenskih družb za upravljanje v naložbenih portfeljih velik del slovenskih delnic.

Premoženje vzajemnega sklada je razpršeno v več različnih naložb, kar zmanjšuje naložbeno tveganje, obenem pa omogoča doseganje relativno visokih donosov. Z naložbo v vzajemni sklad se vam ne bo treba ukvarjati z iskanjem optimalne razpršitve sredstev, saj to namesto vas opravijo upravljavci sklada. Izbira vzajemnega sklada je odvisna predvsem od cilja, ki ga želi vlagatelj z investiranjem doseči, in od njegovega odnosa do tveganja, povezanega s posamezno vrsto naložb.

Upravljavci skladov, ki imajo v svojih  naložbenih portfeljih tudi  slovenske delnice so z donosi v letošnjem letu zadovoljni in rast pričakujejo tudi v prihodnje.  Glede na fleksibilno politiko upravljanja naložb, pa ni nujno, da bodo naložbene priložnosti iskali le v Sloveniji, saj  pričakujejo, da se bo privatizacijski val iz Slovenije razširil na celotno regijo zahodnega Balkana. Te države imajo podobne makroekonomske težave kot Slovenija in podobne zahteve s strani Evropske Komisije.

Donosnost skladov, ki imajo v naložbenem porfelju več kot 30% slovenskih delnic (na dan 29.09.2014):

Vzajemni sklad 1 leto v % 3 leta v % 5 let v %
NLB Skladi - Slovenija delniški +93,73 +114,07 +18,60
Alpen.SI +58,45 +43,13 ni podatka
KD Balkan +37,18 +42,86 -5,21
ALTA SENIOR +32,74 +51,35 ni podatka
KD Rastko +32,21 +64,98 +17,61
KD Galileo +27,93 +49,33 +16,18
ALTA PRIMUS +19,18 +31,57 +8,72
PSP Modra Linija +16,07 +35,90 +23,42
ALTA BALKAN +12,96 +4,51 -30,85

Vir: Vzajemci.com

Mateja Cimerman je naložbena svetovalka Skupine Vzajemci. Za več informacij pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja