»Vsako gospodinjstvo sedi na zlatem rudniku, a se tega ne zaveda«

Članek slika

... je enkrat dejal Dr. Steve W. Price. In ni se motil!

Redni strošek je del vašega zaslužka, ki ga namenite za vzdrževanje gospodinjstva in svojega življenjskega sloga.

V življenju naletimo na situacije, ko potrebujemo dodatni denar. To je denar, ki presega mesečne izdatke našega gospodinjstva. Če želimo kupiti nov avto, potrebujemo dodatni denar. Če želimo kupiti nepremičnino, potrebujemo dodatni denar ... itd.

Se zavedate vrednosti vašega gospodinjstva?

V nadaljevanju bomo pogledali kako lahko zaslužimo več in zmanjšamo nujne izdatke. Kot je dejal Dr. Steve W. Price,

»Vsako gospodinjstvo sedi na zlatem rudniku, a se tega ne zaveda«

Kapital svojega gospodinjstva lahko izračunate precej preprosto: pogledate zavarovalno polico in preberete, za koliko je zavarovana lastnina v vašem domu. To je vrednost, ki bi jo morala zavarovalnica plačati, če bi bilo potrebno zaradi kakršnega koli razloga nadomestiti trajne dobrine, kot so pohištvo, umetnine, gospodinjski in avdio aparati in podobno. V resnici pa kapital gospodinjstva presega znesek zavarovalne vsote na polici, saj moramo v gospodinjstvu redno nadomeščati potrošne dobrine. Poleg tega v svoj dom vedno nekaj dodajamo; npr. kupimo računalnik za sina, zamenjamo rolete z žaluzijami, videorekorder zamenjamo z DVDjem,....Kadarkoli kupujemo, nadomeščamo, dodajamo ali obnavljamo, dodajamo vrednost svojemu gospodinjstvu.

Se sploh zavedamo vrednosti skritega bogastva našega gospodinjstva? Postavite se na sredo stanovanja in poglejte okoli sebe. Kaj vidite? Poglejmo še v garažo ... Če hočemo videti, moramo res dobro gledati, opaziti bogastvo v stvareh, ki nas obdajajo in izrabiti vse njihove prednosti.

Kako privarčevati?

Zmanjšanje porabe za samo nekaj odstotkov je v končnem rezultatu približno enako, kot če bi imeli za nekaj odstotkov višje prihodke. Hitro lahko privarčujemo z zdravim življenjskim slogom: odpovemo se cigaretam, preveč kavicam na dan, pojemo kakšno jabolko več kot sedaj, namesto v fitnes gremo na tek v naravo,...

Privarčujemo lahko tudi že z zdravim življenjskim slogom. Z leti se zdravstvene tegobe povečujejo, kar je slaba novica za nas in dobra za vsa podjetja, ki prodajajo izdelke za nego in pomoč telesu. Podjetja ponujajo veliko število zdravil za preprečevanje bolezni, raznih prehranskih dodatkov,... Številne raziskave pa potrjujejo, da pravilna prehrana, ki vključuje veliko sadja in zelenjave ter malo maščob, ravno tako učinkovito deluje na naše telo kot zdravila.

Zveza potrošnikov Slovenije je že lani ugotovila, da lahko potrošnik samo pri avtomobilskem zavarovanju letno prihrani preko 200 evrov. Na zvezi so poleti 2013 opravili primerjavo cen obveznega avtomobilskega zavarovanju. Pri primerjavi ponudb je pomagal član ZPS, ki je z zamenjavo ponudnika obveznega avtomobilskega zavarovanja prihranil dobrih 20 odstotkov. Isto velja za ostala zavarovanja. Obstaja veliko število raznih zavarovanj različnih ponudnikov in vedno se lahko poišče ponudba, ki je za posameznika tako po ceni kot kvaliteti najbolj primerna.

Kot odgovorni posamezniki, moramo sebi vedno ponuditi priložnost, da ne nosimo vseh jajc v eni košari (da je služba naš edini vir prihodka). Pravi čas za razpršitev dohodkov ni takrat, ko gre nekaj narobe. Pravi čas je takrat, ko smo še zaposleni in prejemamo redne prihodke.

Začnite na začetku. Pri mesečnih vplačilih v višini 25,00 € (letni stošek 300,00 €), boste v 10 letih ob 5,00 % povprečni letni donosnosti privarčevali 3.859,08 EUR. Ko s postopnim varčevanjem privarčujemo nek znesek denarja, lahko z mesečnim varčevanjem nadaljujemo, za privarčevani del pa si izberemo drugačno naložbo. Čas je denar! In tisti, ki zavlačujete z ureditvijo svojih financ, izgubljate priložnosti.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Preberite tudi:

Pasti plačilnih kartic in limitov na TRR

Mesečno varčevanje: Ali je nihajnost sklada prijatelj ali sovražnik?

4 največje napake slovenskih vlagateljev

Pokojnine: Sprijaznite se z dejstvom, da ste za lastno prihodnost odgovorni sami!

Družba Vzajemci velja za vodilno neodvisno kapitalsko družbo s področja naložbenega svetovanja in ponudbe naložbenih produktov. Svoje naložbe nam je že zaupalo več kot 14 tisoč vlagateljev, ki tvorijo bazo lojalnih strank in cenijo prednosti kapitalsko neodvisnega pristopa. Za več informacij pišite na [email protected] ali pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 35 08.

Prijavite se na prejemanje e-novic Vzajemci.com

vpišite svoj elektronski naslov

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja