Članek slika

Otroci radi plezajo na drevesa. Vendar pa se lahko, ko so že blizu vrha drevesa, naenkrat zavedo nevarnosti in dobijo vrtoglavico. Zdi se, da se podobno dogaja številnim udeležencem trga v zadnjih nekaj dneh.

Po vzponu delniških trgov, ki se je nadaljeval do maja letos, ne glede na negativne novice, kot so bile dolžniška kriza v Evropi, japonska jedrska nesreča oz. konflikti na Bližnjem vzhodu, se je nazadnje na trgih razširila živčnost. Imajo vlagatelji opraviti z vrtoglavico?

Verjetnost za reprogramiranje dolgov Grčije se je povečala

Tudi če se zdi strah neumesten in je hromeč, pa bi bilo vsekakor treba tveganja spet močneje upoštevati.

Dolžniška kriza bi lahko kot Damoklejev meč še naprej najmočneje visela nad trgi predvsem v Evropi. Verjetnost za reprogramiranje dolgov Grčije se je povečala. Scenarij, ki udeležencev trga verjetno ne preseneča. Tako je, glede na zelo visoke premije za tveganje za grške državne papirje, v ceno že vključen odpis dolga v višini 60 %.

Nov dejavnik tveganja je upočasnitev rasti v državah v razvoju

Nov dejavnik tveganja – čeprav ne akuten – je upočasnitev rasti v državah v razvoju, ki nasploh veljajo za gonilo svetovnega gospodarstva in trgov. Zdi se, kot da bi restriktivna denarna politika v številnih državah v razvoju počasi pokazala svoj učinek. Po eni strani je to dobro, saj blaži visoko inflacijo. Po drugi strani pa, glede na padajoče zgodnje kazalnike, vendarle obstaja nevarnost, da bodo že obstoječa visoka pričakovanja razočarala. Tako je bil, na primer, zadnji indeks nabavnih menedžerjev za Kitajsko z 51 točkami še komaj v območju ekspanzije in tudi kitajski uvoz bakra se je aprila znižal za 45 %, glede na predhodno leto.

Utež delnic naj še naprej nekoliko večja

V celoti gledano torej vladajo razmere, v katerih se je razmerje med tveganjem in donosom za delnice nekoliko poslabšalo. Upoštevajoč privlačna vrednotenja delnic, v primerjavi z obveznicami, s povečanimi apetiti po prevzemih, ki se kažejo povsod po svetu, prevladujoče izredno stanje glede naložb vlagateljev in tveganje obrata obrestnih mer, pa naj utež delnic še naprej ostane nekoliko večja.

Strah je slab svetovalec, tako pravi vaš
Dennis Nacken

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja