Konec trojnega A

Članek slika

Če si pred oči prikličemo gibanje bonitetnih ocen razvitih držav v zadnjih mesecih se nam vsiljuje vprašanje: je blizu konec trojnega A?

Paradoksna situacija: medtem ko vlagatelji okrepljeno iščejo „varnost“, je državnih obveznic z najboljšo boniteto vedno manj. Združene države so se od nje že morale posloviti. Zdaj je bonitetna agencija Moody’s opozorilo namenila tudi Franciji. V primeru znižanja najboljše ocene Francije, bodo med sedmimi največjimi razvitimi državami (G7) tako samo še Nemčija, Velika Britanija in Kanada. Opazno je tudi, da medtem ko so bonitetne ocene razvitih držav v dolžniški krizi v najboljšem primeru ostale nespremenjene ali pa so se poslabšale, so se hitro rastoče države temu trendu navkljub povzpele na bonitetni lestvici.

Naložbeni pregled trgov

Za ponovno pridobitev zaupanja trgov oz. kreditodajalcev, je treba izvesti strukturne reforme, ki imajo za cilj trajnostno zniževanje zadolženosti in stabiliziranja finančnih trgov. Pomembne ukrepe v tej smeri so sprejeli na srečanju voditeljev držav evroobmočja konec oktobra:

Obstoječe grške državne obveznice se na prostovoljni osnovi zamenjajo z novimi obveznicami, ki prejmejo delno zavarovanje EFSF. Znižanje dolga naj bi tako znašalo 50 %. Dolžniško breme Grčije bo nekoliko bolj znosno, čeprav bi do leta 2020 še naprej lahko znašalo okoli 120 % (trenutno: 170 %).

Skladu za zaščito evra EFSF bo dodeljena večja posojilna sposobnost v višini več kot enega bilijona EUR, da bi tako preprečili možno širitev nevarnosti znotraj držav EU.

Spodbujanje rekapitalizacije bank, tako da bo moral konec junija 2012 delež temeljnega kapitala pri bankah znašati 9 %.

Kljub sklepom bi lahko glede na negotov izid možnega grškega referenduma volatilnost na trgih ostala visoka. Posledično bo trenutno komaj kaj pozornosti namenjene temeljnim dejavnikom iz podjetniškega sektorja. Koncerni so se glede na obdobje poročil v tretjem četrtletju – več kot 70 % podjetij v ZDA je preseglo pričakovanja – odrezala relativno dobro. Končno pa se zdi, da je veliko pesimizma že vključeno v vrednotenja. Razmerja med tečajem in dobičkom so v številnih območjih enomestna in donosi iz dividend v Evropi so dvakrat višji od donosov nemških državnih obveznic.

Trojno A donosnost nam vsem želi

Dennis Nacken

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

»Vklop - izklop - vklop - izklop« tveganja

08.11.2010

D. Nacken