Vroče ameriške delnice

Članek slika

Glede na trenutna vrednotenja najdemo večje priložnosti med evropskimi delnicami in delnicami držav v razvoju, kjer so vrednotenja pod dolgoročnimi povprečji. In prav tam naj vlagatelj poveča svojo izpostavljenost.

Ameriški delniški indeks S&P 500 je v preteklem tednu prebil mejo 1.800 indeksnih točk, kar je nov zgodovinski mejnik. Letošnja rast znaša kar 26 %, od marca 2009 pa je indeks pridobil 166 %. Gre za enega najdaljših in tudi najmočnejših bikovskih trendov v zgodovini ameriškega trga kapitala. Nekateri analitiki in komentatorji so začeli postajati zaskrbljeni, da bomo v manj kot petnajstih letih doživeli že tretji balon na delniških trgih. Postavlja se vprašanje, ali so ameriške delnice res zašle v nevarno območje.

Na prvi pogled je videti tako. Določene 'vroče' delnice so tržno vrednost v letošnjem letu več kot podvojile. Trg prvih javnih ponudb (IPO) znova deluje v presežkih. Celo mali vlagatelj znova kupuje delnice. Govor o balonu na delniških trgih se je razvnel predvsem po prihodu Twitterja na borzo, katerega delnica je v prvem dnevu trgovanja poskočila za 73 %. Takšni skoki zelo spominjajo na čase tehnološkega balona s konca 90-ih let prejšnjega stoletja.

Govorjenje o balonu je preuranjeno

Vendar je po mojem mnenju govorjenje o balonu malenkost preuranjeno. Še najbližje resnici je letošnji Nobelov nagrajenec Robert Shiller, ki je pravilno napovedal oba pretekla balona – tehnološkega in nepremičninskega. Meni, da so delnice drage, ne moremo pa govoriti o kakšni pretirani evforiji.

Če pogledamo trenutna vrednotenja ameriškega delniškega indeksa S&P 500 vidimo, da znaša razmerje med ceno in dobičkom (P/E – Price/Earnings), ki je najbolj priljubljen kazalnik vlagateljev, slabih 17, kar je malenkost nad dolgoročnim povprečjem 16,3. Po tem kazalniku ni govora o kakšnem balonu.

Po drugi strani pa imajo ameriška podjetja v tem trenutku rekordne profitne marže, ki glede na zgodovino niso vzdržne. Zato mnogi uporabljajo kazalnik, ki ga je razvil Shiller, ki namesto dobička za zadnjih 12 mesecev vzame povprečje zadnjih desetih let, prilagojen za inflacijo. Trenutno znaša ta kazalnik 24,4 in je krepko nad povprečjem po letu 1945, ki znaša 18,3. Kljub visokemu vrednotenju pa smo še pod vrednostmi, doseženimi pri tehnološkem balonu, ko se približal vrednosti 44, in leta 2007, ko je zaključil malenkost pod 28.

Delnice torej še niso v balonu in kljub temu, da niso poceni, lahko pričakujemo, da se bo pozitiven trend nadaljeval. Eden glavnih argumentov je nadaljnja podpora s strani ameriške centralne banke, kjer je najverjetnejša nova guvernerka Janet Yelen podala stališče, da v tem trenutku delnice ne izkazujejo precenjenosti - kar je zelena luč za nadaljnjo rast delniških tečajev.

Potenciali rasti so v evropskih delnicah in delnicah trgov v razvoju

Po drugi strani pa ameriške delnice niso edina alternativa za vlagatelje. Glede na trenutna vrednotenja najdemo večje priložnosti med evropskimi delnicami in delnicami držav v razvoju, kjer so vrednotenja pod dolgoročnimi povprečji. In prav tam naj vlagatelj poveča svojo izpostavljenost.

Preberite tudi: Analitiki pričakujejo nadpovprečno rast evropskih delnic

Graf: Gibanje Shiller P/E10 (Cyclically Adjusted Price Earnings) za indeks S&P 500


Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Delnice podcenjene v primerjavi z obveznicami

13.10.2010

A. Šoba