Vroča delnica: Oracle

Softwareski vrh prehranjevalne verige

Članek slika

Kljub pogostim kritikam, da si s prevzemi gradijo konkurenčno prednost šele v bolj oddaljeni prihodnosti, so bili prevzemi družbe Oracle v zadnjem času učinkoviti.

Tako so pripravljeni pričakali konkurenco,še posebej v segmentu t.i. storitev v oblaku, kjer so svojim strankam ponudili pot za nadgradnjo tehnologije in storitev. Njihov poslovni model jim daje moč določanja cen, kar pomeni tudi visoko maržo iz poslovanja in visok donos na investiran kapital, ki znašata 38,8 % oz. 35,4 % in sta vsaj 400 bazičnih točk oz. 4 odstotne točke nad konkurenco. Ob tem Oraclov letni prosti denarni tok predstavlja 37 % prodaje, kar je izredno visoko, medtem ko konkurenca ne presega 21 % - izjema je le Microsoft z 29,7 %.

Oracle 37 % prodaje ustvari s prodajo novih licenc in programskih aplikacij v oblaku, 40 % s prodajo nadgradenj programskih licenc in podpore produktom, 13 % ustvarijo s sistemi strojne opreme ter 10 % s storitvami.

Oraclov segment podatkovnih baz in povezovanja dveh različnih programov z drugimi podatkovnimi bazami predstavlja približno 75 % že zgoraj omenjenih prihodkov, ustvarjenih s prodajo novih licenc ter programskih aplikacij v oblaku.

Ob tem imajo stranke zelo visoke stroške prehoda k novem ponudniku. Za podjetja so podatkovne baze ključne za upravljanje svojega posla prek aplikacij in analitskih programov. Te podatkovne baze morajo biti izredno zmogljive, varne in dostopne. Običajno so podjetja izredno občutljiva na stroške in tveganja, ki bi nastali s prenosom k drugemu ponudniku podatkovnih baz. Ne glede na to, se stranke, ki šele opravijo prve investicije v podatkovne baze, raje odločajo za cenejše ponudnike kot za Oracle.

Storitve v oblaku predstavljajo tveganje za Oraclove poslovne aplikacije, a kot kaže jim uspeva, da na trgu ponudijo boljšo alternativo kot konkurenta iz oblaka -  Salesforce ter Workday. V prihodnjih nekaj letih se bo pokazalo, kako močna je navezanost strank na Oracle, predvsem zaradi  stroškov prehoda k novemu ponudniku. V tem času bo tudi Oracle nadgradil svoje aplikacije v okolju oblaka. Pomanjkljivost klasičnih ponudnikov v okolju oblaka je, da ne ponujajo celovitih rešitev. To govori v prid Oraclu, saj bodo stranke, ki si ne želijo tveganja, potrpežljivo počakale, da bo razvil te aplikacije tudi v oblaku. Ne gre spregledati visoke rasti prodaje, ki so jo v preteklosti dosegli konkurenti v segmentu storitev v oblaku. Oracle mora na tem področju delovati brez večjih napačnih korakov, drugače bo na široko odprl vrata konkurenci.

V primerjavi z drugimi javnimi ponudniki storitev v oblaku ima Oracle občutno prednost zaradi varnosti, ki jo bo lahko ponudil v okviru celovitih programskih rešitev. V kratkem svojega poslovanja ne bodo mogle prenesti na javni oblak stranke, ki imajo zelo visoke varnostne standarde in veliko notranjih pravil. V vseh teh primerih bo Oracle zadržal svoje stranke.

Delnice družbe Oracle so zastopane v portfeljih skladov Infond PanAmerica, Infond Delniški, Infond Hrast, Infond Beta, Infond Družbeno odgovorni, Infond Krekov globalni, Infond Dynamic, Infond Global in Infond Technology.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

5 problemov, ki čakajo kitajsko oblast

25.01.2011

A. Grbić