Vrednost sredstev v alternativnih naložbah presegla 5.600 milijard evrov

Največjih 100 upraviteljev razpolaga s 3.250 milijardami evrov

Članek slika

Kljub dejstvu, da vlagatelji stremijo k večji usklajenosti in nižjim stroškom, je vrednost sredstev v alternativnih naložbah v letu 2015 dosegla 6.200 milijard dolarjev oz. 5.600 milijard evrov.

Premik od delnic in obveznic proti alternativnim naložbam je med institucionalnimi vlagatelji po svetu dobil zagon, saj tovrstne strategije pomagajo znižati tveganje na račun boljše razpršitve.

Raziskava je pokazala, da ima največjih 100 upraviteljev alternativnih naložb nadzor nad 3.600 milijardami dolarjev oz 3.250 milijardami evrov sredstev, kar je več kot polovica vseh sredstev v tem sektorju. Upravljavci alternativnih naložb sicer še naprej ostajajo odvisni od sredstev pokojninskih skladov, saj ta predstavljajo več kot tretjino investiranih sredstev v alternativnih naložbah.

Raziskava je tudi pokazala, da je Macquarie Group  največji upravitelj alternativnih in nepremičninskih skladov, saj ima v upravljanju več kot 95 milijard dolarjev oz. 86 milijard evrov sredstev. Družba Blackstone se je znašla na vrhu med upravitelji skladov zasebnega kapitala z 94 milijardami dolarjev sredstev v upravljanju. Bridgewater Associates je bila imenovana za največjega upravitelja hedge skladov (88 milijard dolarjev).

Kar je jasno, je to da bodo najboljši upravitelji še naprej skrbeli za inovacije, iskali priložnosti ter prinašali dodano vrednost vlagateljem, kljub številnim vprašanjem, če so v preteklosti izpolnili pričakovanja.

Mateja Cimerman je osebna finančna svetovalka Vzajemci Skupine. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja