Volatilnost na trgu zaradi položaja Grčije

Članek slika

Delnice v Evropi so glede na ZDA podcenjene, zato čakajo na svojo priložnost.

V zadnjem obdobju smo na mednarodnih kapitalskih trgih priča višji volatilnosti, posledica pa so bili padci tečajev delniških indeksov in višja donosnost dolžniških vrednostnih papirjev. Ena glavnih skrbi investitorjev, ki niso bili pripravljeni sprejemati dodatnega tveganja, so grško vračilo dolga in zapleti okrog novega programa pomoči, ki naj bi bil sprejet do konca tega meseca.

Analitiki ocenjujejo, da bi Grčija brez pomoči bankrotirala v enem letu, vendar je ta scenarij malo verjeten, saj je interes EU, da se Grčijo reši in da ostane znotraj evro območja. V sredo je odjeknila novica, da je dogovor glede Grčije blizu, obenem je ECB dvignila omejitev nujnega likvidnostnega posojila grškim bankam za 2,3 milijarde evrov. Trgi so tako lažje zadihali, tečaji delnic so ob optimističnem vzdušju močno porasli. Z evropskimi delnicami, ki sestavljajo indeks Stoxx 600, se trguje po 16,6 kratniku pričakovanega dobička, kar je okoli 6,5 odstotka manj od istega kazalnika za osrednji ameriški indeks S&P 500. Ob tem, da v Evropi ECB vodi program kvantitativnega sproščanja in da bo FED, centralna banka ZDA, verjetno že septembra začela zviševati temeljno obrestno mero, se pričakuje, da bodo imela evropska podjetja v prihodnjih kvartalih boljše rasti dobička od ameriških podjetij. Tudi fundamentalni kazalniki govorijo v prid evropskim delnicam.

Spodbudni kazalci prihajajo iz Kitajske, kjer je industrijska proizvodnja maja glede na leto prej zrasla za 6,1 odstotka, v drugi polovici letošnjega leta pa se pričakuje še boljše rezultate, kar pomeni, da se drugo največje svetovno gospodarstvo spet prebuja. Z rešitvijo vprašanja dolga Grčije bo na delniške trge spet prišel optimizem, saj je svetovno gospodarstvo v dobri kondiciji, tudi obeti za naprej so pozitivni.

Graf: STOXX 600 v indeksnih točkah

Vir: Bloomberg

Mag. Mitja Baša je upravitelj premoženja Triglav Skladi.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja