Veliko denarja (spet) spodbuja prevzeme

Članek slika

Za 2,18 bilijona dolarjev prevzemov v prvi polovici leta je nov rekord.

Prevzemna mrzlica je stanje, ki jo povzročajo posamezni ugodni dejavniki po svetovnih kapitalskih trgih. Pojavlja se predvsem pri največjih podjetjih v posamezni gospodarski panogi, med njimi pa se pogosto tudi hitro prenaša, saj nihče ne želi biti prikrajšan. Večja podjetja tako s prevzemanjem ali združevanjem s praviloma manjšimi tekmeci povečujejo obseg poslovanja in tržni delež. Ugodni pogoji za prevzemno mrzlico nastanejo predvsem takrat, ko so izpolnjeni naslednji dejavniki: podjetja imajo v svojih bilancah presežek prostih denarnih sredstev, na razpolago so (dolžniški) viri financiranja, obrestne mere za posojila so nizke, pričakovanja lastnikov po povečanju obsega poslovanja so visoka, projekcije poslovanja so pozitivne …

V prvi polovici tega leta smo vrednostno videli za kar 2,18 bilijona (2180 milijard) dolarjev oz. okrogla 2 bilijona evrov prevzemnih aktivnosti na globalni ravni, kar predstavlja novo rekordno številko in presega vrednosti iz leta 2007. Za boljšo predstavo omenimo, da je trenutka tržna vrednost Krke približno 2,1 milijarde, Telekoma pa 570 milijonov evrov. Podrobnejši pregled podatkov sicer pokaže, da prevzemniki v povprečju ponujajo 23-kratnik čistega dobička, 16,7-kratnik vrednosti ebit (dobiček pred obrestmi in davki) ter 11,3-kratnik kazalnika ebitda (dobiček pred obrestmi, davki, amortizacijo in odpisi). Med posameznimi panogami smo tako letos največ aktivnosti videli v zdravstvu, tehnologiji, zabavni industriji in energetiki, podobni trendi pa naj bi se glede na posamezne projekcije ohranili tudi do konca leta.

Zgleden primer še vedno ostaja izraelska Teva, ki nadaljuje bogato »prevzemno tradicijo«, saj je marca za 3,5 milijarde dolarjev prevzela Auspex Pharmaceuticals, aprila pa za Mylan ponudila 40 milijard dolarjev ravno v obdobju, ko je ta za 30 milijard dolarjev prevzemal Perrigo. Upravni odbor Mylana ni bil preveč navdušen za ponudbo Teve, ki ni sedela križem rok in konec julija objavila prevzem generičnega dela družbe Allergan za 40,5 milijarde dolarjev, obenem pa preklicala ponudbo za Mylan. S to potezo se bo Teva močno utrdila na poziciji največjega svetovnega generika, gledano po prihodkih, pa bo še dodatno povečala prednost pred Novartisom.

Med ostalimi letošnjimi prevzemnimi aktivnostmi omenimo vsekakor največjo, in sicer s področja energetike - 79,3 milijarde dolarjev vreden prevzem britanskega BG Group s strani Royal Dutch Shell, vrednostno gledano pa je praktično identičen tudi naskok Charter Communications na Time Warner Cable, ki bo ob uspešnem zaključku oblikoval enega največjih ponudnikov interneta in kabelske televizije v ZDA.

Preberite tudi: Prevzemna vročica

Jernej Kozlevčar je upravitelj premoženja Triglav Skladi.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja