Uspešen borzni debi Ferrarija

Članek slika

Po umiritvi prvotnih strasti se je cena delnice Ferrarija stabilizirala znotraj območja med 55 in 58 dolarji, kar vrednost družbe postavi na nekaj več kot 10 milijard dolarjev.

Delnice Ferrarija so po prvih dveh trgovalnih sejah trgovanja na borzi v New Yorku zabeležile 9,6-odstotno rast. Proizvajalec luksuznih avtomobilov je uspel v prvi ponudbi javnosti (IPO) vlagateljem prodati delnice na zgornji meji razpona pri 52 dolarjih. Družba Fiat Chrysler je s tem uspešno zaključila prvo fazo odsvojitve Ferrarija, pri čemer namerava pridobljena sredstva nameniti za povečanje globalne prepoznavnosti drugih znamk znotraj skupine, kot so denimo Jeep, Alfa Romeo in Maserati.

Delnice Ferrarija trenutno kotirajo pri 57 dolarjih oziroma slabih 10 odstotkov višje od IPO cene. Zadnja trgovana cena na borzi daje italijanskemu proizvajalcu luksuznih modelov avtomobilov kot so Ferrari 488, California T in La Ferrari tržno kapitalizacijo dobrih 10 milijard ameriških dolarjev. Ob samem pričetku trgovanja v sredo so delnice hitro poskočile čez 60 dolarjev oziroma 17 odstotkov nad IPO ceno. Toda po začetnem navdušenju so se strasti relativno hitro pomirile, cena pa se je nato do konca četrtka stabilizirala znotraj območja med 55 in 58 dolarji.

Veliko zanimanje kupcev ob začetku trgovanja lahko pripišemo dejstvu, da so v zadnjem tednu ponudbo javnosti umaknila kar tri podjetja zaradi premajhnega zanimanja vlagateljev, ki so po padcih trgov v avgustu precej bolj previdni pri svojih nakupih.

Družba Fiat Chrysler si od prodaje hčerinske družbe obeta okoli 4 milijarde ameriških dolarjev, celoten proces pa bo zaključen nekje v začetku leta 2016. Tedaj bo Fiat Chrysler prepisal svoj preostali 80-odstotni delež v Ferrariju na svoje delničarje. Datum, ko bo prepis izveden, bo zagotovo pomemben za delničarje Ferrarija, saj bo na trg prišlo svežih 150 milijonov delnic, kar bi lahko potencialno kratkoročno negativno vplivalo na gibanje cene družbe na borzi.

Preostanek družbe v višini 10 odstotkov si bo tudi po izstopu Fiata lastil edini preživeli sin ustanovitelja Ferrarija - Piero Ferrari. Uvrstitev delnic na borzo je dvignila Piera med evropske milijarderje, skupaj z največjim delničarjem družino Agnelli (30 odstotkov) pa bo Piero tudi po izstopu Fiata iz delniške strukture še naprej držal vajeti družinskega podjetja trdno v rokah.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja