Tudi veliki kdaj počepnejo

Članek slika

Vlagatelji nimajo radi negotovosti in od vodstva Appla želijo večjo odzivnost.

Objava zadnjih četrtletnih rezultatov Appla je spravila v dvome tudi precej optimistov in poznavalcev tega podjetja. Na drugi strani pa je potrdila tudi »prepričanja« dvomljivcev, da Applu ne bo uspelo organsko rasti po stopnjah videnih pred nekaj leti. Toda bodimo odkriti. Vsako podjetje enkrat postane tako veliko, da vsaka nadaljnja rast postaja težja, tudi če prodaja še vedno raste z velikimi stopnjami. Pa tudi prodaja se enkrat upočasni. Prej ali slej.

Prekinjena rast prodaje

Od Appla smo bili od leta 2003 navajeni vsakoletne rasti prodaje, ta serija pa bo letos prekinjena. Podjetje je od leta 2003, ko so glavni prihodek predstavljali še osebni računalniki, prodajo povečalo za kar 36-krat iz takratnih 6,2 milijarde dolarjev na trenutnih 220 milijard dolarjev. Organska rast se je krepko odrazila tudi na rasti tržne kapitalizacije Appla, ki se je v tem času zvišala za več kot 60-krat.

Od nekdanjega izključno računalniškega podjetja se jim je uspelo zavihteti v segment telefonije in zagospodariti pri pametnih telefonih in tablicah. Pri tem pa jim je z njihovimi izdelki uspelo doseči tudi najvišje marže v panogi.

Uteha v odličnem finančnem stanju podjetja

Objava rezultatov zadnjega četrtletja, ko so ustvarili 51 milijard dolarjev prihodkov oziroma 7 milijard dolarjev manj kot v drugem četrtletju lanskega leta, je razočarala veliko vlagateljev, kar se je odrazilo tudi v padcu tečaja delnice. Optimistom lahko vliva upanje zaenkrat odlično finančno stanje podjetja, ki lahko podjetju omogoči prodor na nova področja. Mnogi mislijo, da bi to lahko bili električni avtomobili, saj je Apple že pred nekaj časa rekrutiral več kot sto razvijalcev s tega področja. Toda vlagatelji nimajo radi negotovosti in vsekakor želijo večjo odzivnost vodstva. Mnogi tudi mislijo, da je Apple ostal brez vizije, ko je izgubil Jobsa.

Vlagatelji pa so prezrli podatek, da je Applu v zadnjem četrtletju lepo zrasla prodaja storitev, ki jih tržijo s kar 60-odstotno maržo. Poleg tega pa Apple kljub zadnji upočasnitvi rasti na Kitajskem še vedno lahko konkurira lokalnim proizvajalcem. Apple je tako še vedno med največjimi petimi proizvajalci pametnih telefonov na tem trgu, medtem ko na tej lestvici denimo ni več Samsunga.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja