Nokia in Microsoft ... rešitev za koga?

Članek slika

Na področju mobilne telefonije je odjeknila vest o partnerstvu Nokie in Microsofta in prehodu na platformo Windows pri mobilnih aparatih. Novica po mnenju analitikov za Nokio ne pomeni nič dobrega.

Namreč pri področju pametnih telefonov jim je od časa prihoda Appla na trg, delež z 50 % padel na 27 % in glede na dosedanjo nepriljubljenostjo Microsoftove platforme za mobilne aparate in časovni zaostanek za konkurentoma Applom in Googlovim Androidom, pomeni tak premik dragoceno izgubo časa in po mnenju analitikov najverjetnejši zaton Nokie. Tečaj delnice jim vsaj za zdaj daje prav.

Da se bo Nokia odločila za Microsoftov OS je dalo slutiti že to, da je na krmilo Nokie prišel človek iz Microsofta, Stephen Elop, kjer je bil direktor divizije za MS Office.

Operaterji kot so Vodafone so seveda pozdravili odločitev Nokie, saj gre dodatna izbira na roko mobilnim operaterjem in tako zmanjšuje pogajalske pozicije Appla in Googla pri sklepanju pogodb.

Kaj je pripeljalo Nokio do izgube dominantne pozicije med proizvajalci mobilnih aparatov ? Preprosto to, da so zanemarili želje uporabnika. Nokia je z ogromnim R&D oddelkom zabredla v stategijo, narediti telefon z čimveč tehničnimi možnosti (dosti megapixlov npr.) pri tem pa so aparati ostali težki in okorni, z zastarelim dizajnom in s starim počasnim uporabniškim vmesnikom Symbian.

Nokia je po številu prodanih aparatov še vedno prva na svetu, vendar proda največ poceni aparatov in vedno manj pametnih telefonov, kjer jim delež še naprej pada. Čudno je to, da se družba, ki rabi svežo zadevo, odloči za radikalno spremembo in pri tem izbere platformo ki ni ravno „v trendu”. Izgleda, da se bo posel Microsoftu bolj „izplačal” kot Nokii. Namesto namreč, da bi se Nokia odločila za Googlov Android, ki je najbolj rastoč OS (kjer bi že ob štartu imela ogromno bazo uporabnikov in zastonj razvijalcev), se je odločila za ne dovolj preizkušen „Windows Phone 7”, od katerega bo morala plačevati Microsoftu še licenčnino glede na prodane aparate. Hkrati so Windows Phone 7 v zadnjem četrtletju 2010 prodali zgolj v 1,5 milj. in obstaja zanj samo 8.000 aplikacij v spletni prodajalni, kar je zanemarljiva številka nasproti številu aplikacij za Apple OS in Android. Da številke pridejo bolj do izraza omenimo za primerjavo, da je Google objavil, da aktivira približno 300.000 aparatov na dan.

Microsoftu po drugi strani trenutno predstavlja prihodek iz naslova mobilnih aplikacij in OS zanemarljivo številko, vendar se zaveda, da je postal počasi rastoči velikan, ki se še zmeraj zanaša na programe za osebne računalnike, kot so MS Office. Le te mu zagotavljajo dober zaslužek, vendar so le te tehnogije že stare in več niso rastoče. Rasti prodaje osebnih računalnikov in prenosnikov praktično več ni. Lahko se zanašajo le na cikle menjave opreme, ki pa so se podaljšali, saj so uporabniki uvideli, da praktično novi OS kot so Windows 7 ne prinašajo bistvenih izboljšav nasproti prejšnji verzijam, hkrati pa raste poudarek na mobilnosti in odprtosti sistema. Tako delež počasi prevzemajo tablice in pametni telefoni.

Microsoft si skuša na en mah z dogovorom z Nokio zagotoviti, da postane pomemben igralec tudi na mobilnem področju. Čeravno Nokia več nima vodilnega deleža, pa ima vseeno 29 % delež. Brez Nokie sigurno Microsoftu ne bi uspelo v boju z Androidom in Iphone-om, zdaj pa je dobil možnost, da preskoči nekaj stopnic, namesto da vsak mesec gleda kako se Android in Iphone oddaljujeta.



Piko na i daje zgodbi še dejstvo, da Microsft nima ravno dobrega slovesa pri mobilnih platformah. Spomnimo se samo mobilnih platform Windows Ce in Windows Mobile, ki sta milo rečeno životarila. Hkrati je razvojni cikel pri mobilnih platformah dosti hitrejši kot je bil vajen pri osebnih računalnikih in prenosnikih. In če tu pomislimo, na slabe izkušnje z uvajanjem Microsoftovih OS kot sta XP, Vista, in ostalih in številne napake, ki so jih odpravljali leta, se lahko samo zamislimo, kdaj bomo ugledali prve Nokiine aparatov z novo platformo.

Po mnenju mnogih se Nokia, če želi obrniti voz, ne bi smela odločiti zgolj za eno platformo, ampak naj bi rajši ponudila uporabnikom možnost izbire OS, podobno kot Samsung (ki nudi Android in Windows). Z dodatno Android ponudbo niti ne bi imela prevelikih stroškov saj je platforma odprta in poznana. Vendar je dogovor z Microsoftom očitno bolj globlje narave.

Tako zgodba daje vtis, kot da bo šla Nokia počasi proti zatonu in da bo jo mogoče na koncu Microsoft kar .... kupil.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Tudi veliki kdaj počepnejo

06.05.2016

G. Grof