Trend je pri trgovanju vaš prijatelj

6. Lekcija

Članek slika

V današnjem prispevku bom predstavil po mojem mnenju enega izmed najpomembnejših konceptov pri ustvarjanju trgovalnih strategij. Gre za trgovanje v smeri prevladujočega trenda.

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Najprej si poglejmo kaj trend sploh je. Enostavno ga lahko definiramo kot prevladujočo smer, v katero se gibajo tečaji finančnih instrumentov. Ta smer ni linearna. Tečaji se najpogosteje gibljejo v določenih nihanjih, ki ustvarjajo vrhove in doline in prav smer teh določa obliko trenda.

Če imamo zaporedje višjih vrhov in dnov, govorimo o naraščajočem trendu.

Slika 1 - Primer naraščajočega trenda - tečaj delnice podjetja Las Vegas Sands
Padajoči trend pa nasprotno pomeni zaporedje nižjih vrhov in dnov.

Slika 2 - Primer padajočega trenda - tečaj delnice podjetja Monsanto

Ko so vrhovi in dna približno enaki, pa govorimo o okolju brez trenda.

Slika 3 - Primer okolja brez trenda - tečaj delnice podjetja Nestle

POMEMBNO: v okolju naraščajočega trenda je priporočljivo kupovati, zapirati nakupne pozicije ali biti ob strani. V okolju padajočega trenda je priporočljivo prodajati na kratko, zapirati prodaje na kratko (kupovati nazaj) ali biti ob strani. V okolju brez trenda pa je priporočljivo tako kupovati kot prodajati na kratko.

Iz večletnih izkušenj komuniciranja z ostalimi trgovalci sem opazil, da je ta koncept eden izmed najtežje sprejemljivih za večino. Verjetno zato, ker je večina navajena razmišljati po principu potrošnika, čes da je bolje, če kupiš nekaj, kar je zelo poceni, in prodaš nekaj, kar je zelo drago. Pri trgovanju v smeri prevladujočega trenda pa v bistvu razmišljamo o relativno dragem nakupu in še dražji prodaji.

Čeprav ima koncept poceni kupovanja svoje mesto pri investiranju, kjer čas ne predstavlja takšne ovire, je pri kratkoročnem aktivnem trgovanju vsaj za večino trgovalcev tak način razmišljanja eden izmed glavnih razlogov za neuspeh. Prevečkrat se namreč zgodi, da ali tečaj nadaljuje v smeri prevladujočega trenda, ali je izkupiček relativno majhen glede na tveganje, saj se tečaj hitro vrne nazaj v prevladujočo smer ali pa mine ogromno časa, da se želeni premik zgodi, ko bi lahko vmes naredili veliko več.

NASVET: Kljub temu, da obstajajo trgovalci, ki jim uspeva beležiti dober rezultat tudi s trgovanjem proti trendu, je po mojih izkušnjah odstotek takih izjemno majhen. Zato večini trgovalcev priporočam učenje trgovalnih strategij, ki sledijo trendu.

Pri strategiji sledenja trendu ne bomo nikoli ujeli dnov ali vrhov. Nikoli se ne bomo mogli "pohvaliti" ostalim, da smo kupili ravno na dnu ali prodali ravno na vrhu. Ne, pri tej strategiji pustimo, da se s tem ukvarjajo ostali, sami pa poskušamo ujeti tisti srednji premik, kjer ima večina še vedno prav. Zakaj torej ne bi rajši plavali v smeri toka kot pa proti njemu?

POMEMBNO: Za uspešno trgovalno strategijo v smeri trenda je dovolj, da prepoznamo prevladujoč trend, znotraj katerega smo pozorni za manjše protisunke oziroma "korekcijske" premike.

Slika 4 - Prevladujoč trend in manjši korekcijski premiki


Okolja, ko trendne strategije ustvarjajo slabše rezultate, so tista, ko trend ni prisoten. Zato je za uspeh teh strategij pomembno izbrati relativno dobro metodo iskanja prevladujočih trendov. Seveda je v praksi vsaka stvar težje izvedljiva, kot je zapisano v teoriji, zato vam bom v naslednjih nekaj člankih predstavil še del orodij, s katerimi si lahko v praksi pomagamo določiti prevladujoči trend.

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja