Kako ugotoviti, če je trend še živ - 1.del

11. Lekcija

Članek slika

Obrati trenda so sestavni del trgovalnih strategij, saj opozarjajo na pravočasno vstopanje v pozicije in izstopanje iz pozicij.

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Kot sem že zapisal v preteklih člankih, sem ob manjših korekcijskih premikih tečaja instrumenta znotraj primarnega trenda pozoren na potencialne vzorce obrata mini trenda v prevladujoči trend.

NASVET: Na trgovalne signale sem pozoren, ko se korekcijski premik tečaja zgodi v bližini pomembnih tehničnih nivojev, kot so naraščajoča/padajoča 20 EMA, območje med 20 EMA in 50 EMA ali pa območje v bližini trendne linije.

Obrati so lahko sestavljeni iz le enega svečnika ali pa kombinacije dveh do maksimalno treh svečnikov. V nadaljevanju bom podal slovenske izraze svečnikov potencialnega obrata, vendar gre le za prevod angleških terminov, zato bom zapisal tudi te.

NASVET: V teoriji obstaja ogromno vzorcev japonskih svečnikov in njihovih kombinacij. Za uspešno trgovanje je dovolj poznati le kopico najpomembnejših, ki si jih bomo pogledali v nadaljevanju.

 

Najpomembnejši individualni svečniki:

♦    Dolgi dnevi (angl. Long bodies) - dolgi dnevi so tisti svečniki, pri katerih je razlika med začetno in končno ceno posameznega svečnika glede na zadnjih pet ali deset svečnikov razmeroma velika. Če hkrati telo nima senc, je to izjemno močan tehnični vzorec.

♦    Kladivo (angl. Hammer) - svečnik z dolgo spodnjo senco in majhnim telesom na vrhu. Svečnik  je sicer lahko katere koli barve, vendar daje zeleni svečnik močnejši signal. Uporablja se za obrat navzgor znotraj kratkoročnega padajočega trenda. Agresivni trgovalci bodo vstopali v nakupno pozicijo že ob koncu svečnika, manj agresivni bodo čakali na naslednji potrditveni svečnik. Stop naročilo se postavlja pod dno svečnika.

♦    Zvezdni utrinek (angl. Shooting star) - svečnik z dolgo zgornjo senco in majhnim telesom na dnu. Svečnik je ponovno lahko katere koli barve, vendar daje rdeči svečnik močnejši signal. Uporablja se za obrat navzdol znotraj kratkoročnega naraščajočega trenda. Agresivni trgovalci bodo vstopali v prodaje na kratko že ob koncu svečnika, manj agresivni bodo čakali na naslednji potrditveni svečnik. Stop naročilo se postavlja nad vrh svečnika.

♦    Doji (angl. Doji) - svečnik, kjer sta začetni in zaključni tečaj enaka ali zelo blizu drug drugemu. Predstavlja ravnotežje med kupci in prodajalci oziroma neodločnost ene ali druge skupine trgovalcev. Za analizo je izjemno pomembno kje se tak svečnik zgodi oziroma po kakšni seriji svečnikov. Če se zgodi po močni rasti ali padcu, lahko pomeni obrat trenda, vendar le ob potrditvi tega z naslednjim svečnikom. Agresivni trgovalci bodo vstopali v pozicije ob preboju vrha oziroma dna svečnika.

♦    Zmajevski doji (angl. Dragonfly doji) in Nagrobni doji (angl. Gravestone doji) - svečnika, ki sta podobna kladivu in zvezdnemu utrinku, le da sta začetni in končni ceni približno enaki.

Zmajevski doji se uporablja za obrat navzgor znotraj kratkoročnega padajočega trenda. Agresivni trgovalci bodo vstopali v nakupno pozicijo že ob koncu svečnika, manj agresivni bodo čakali na naslednji potrditveni svečnik. Stop naročilo se postavlja pod dno svečnika.

Nagrobni doji se uporablja za obrat navzdol znotraj kratkoročnega naraščajočega trenda. Agresivni trgovalci bodo vstopali v prodaje na kratko že ob koncu svečnika, manj agresivni bodo čakali na naslednji potrditveni svečnik. Stop naročilo se postavlja nad vrh svečnika.

Najpomembnejši vzorci z dvema svečnikoma:

♦    Prebadanje (angl. Piercing Line) - gre za vzorec obrata navzgor. Rdeč svečnik ponazarja obdobje padanja in je zaželeno, da ima dolgo telo, kar predstavlja prevlado prodajalcev. Naslednji svečnik odpre nižje od dna prejšnjega svečnika, vendar zaključi v zgornji polovici telesa rdečega svečnika. To je znak, da so kupci prevzeli pobudo in da bi lahko prišlo do obrata navzgor. Vstop v nakupno pozicijo se opravi ob zaključku zelenega svečnika, stop prodajno naročilo pa se postavi pod dno svečnika.

♦    Temni oblak (angl. Dark Cloud Cover) - gre za obratni vzorec prebadanja, in sicer gre za vzorec obrata navzdol. Zelen svečnik ponazarja obdobje rasti in je zaželeno, da ima dolgo telo, kar predstavlja prevlado kupcev. Naslednji svečnik odpre višje od vrha prejšnjega svečnika, vendar zaključi v spodnji polovici telesa zelenega svečnika. To je znak, da so prodajalci prevzeli pobudo in da bi lahko prišlo do obrata navzdol. Vstop v prodajo na kratko se opravi ob zaključku rdečega svečnika, stop nakupno naročilo pa se postavi nad vrh svečnika.

♦    Bikovsko zajemanje ali požiranje (angl. Bullish Engulfing) - gre za kombinacijo dveh nasprotno obarvanih svečnikov, in sicer gre za vzorec obrata navzgor. Pomembno je, da je dno telesa drugega (zelenega) svečnika nižje od dna telesa prvega (rdečega) svečnika, vrh telesa drugega svečnika pa je višji od vrha telesa prvega. Agresivni trgovalci lahko opravijo nakup ob zaključku drugega svečnika, manj agresivni lahko počakajo na potrditev v obliki še enega zelenega svečnika z najvišjo končno ceno izmed vseh treh. Stop prodajno naročilo se postavi pod dno drugega svečnika.

♦    Medvedje zajemanje ali požiranje (angl. Bearish Engulfing) - gre za obratni vzorec bikovskega zajemanja, in sicer gre za vzorec obrata navzdol. Pomembno je, da je vrh telesa drugega (rdečega) svečnika višji od vrha telesa prvega (zelenega) svečnika, dno telesa drugega svečnika pa je nižje od dna telesa prvega.

Agresivni trgovalci lahko opravijo prodajo na kratko ob zaključku drugega svečnika, manj agresivni lahko počakajo na potrditev v obliki še enega rdečega svečnika z najnižjo končno ceno izmed vseh treh. Stop nakupno naročilo se postavi nad vrh drugega svečnika.

V nadaljevanju bom prikazal nekaj trgovalnih primerov, kjer povežemo trgovanje s trendom skupaj z vzorci obrata.

Slika 1: Primer svečnika »dolg dan« – polno telo svečnika

Slika 2: Primer »kladiva«

Slika 3: Primer vzorca »doji«

Slika 4: Primer vzorca »zvezdni utrinek«

Slika 5: Primer vzorca »prebadanja«

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja