Kdo vam gleda pod prste pri trgovanju?

2. Lekcija

Članek slika

Eden od glavnih razlogov za sestavo trgovalnega plana je, da objektivno zastavimo proces odločanja.

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Kaj sploh je trgovalni plan?

Gre za skupek pravil, ki se uporabljajo pri aktivnem trgovanju. Tu določimo vse bistvene elemente trgovanja od trgovalnih strategij, pravil upravljanja pozicij, analize uspešnosti poslov itd.

POMEMBNO: »v praksi to pomeni, da vse pomembne elemente trgovanja zapišemo na list papirja, ki ga imamo vedno pred seboj, sploh v začetnih fazah trgovanja, ko še nimamo dovolj trgovalnih izkušenj«.

V mojem trgovalnem planu je npr. zapisano katere finančne instrumente bom trgoval (delnice, CFD-je, valute, terminske pogodbe, opcije), kdaj bom v glavnem oddajal naročila (v popoldanskem času, ko sem najpogosteje za računalnikom) in na katere trge se bom najbolj osredotočal (ameriški delniški trg, surovine). Potem se določijo strategije trgovanja (80% strategije s trendom, od tega 20% dnevni in 60% večdnevni posli, ter 10-20% strategije trgovanja proti trendu). V strategijah so zapisana tudi pravila upravljanja pozicij, ko so le-te odprte in na koncu pravila upravljanja z denarjem oz. tveganji, kar bom v nadaljevanju opisal podrobneje.

Slika 1: Pomembne sestavine trgovalnega plana

Iskreno povedano sem sam začel z dejanskim zapisovanjem trgovalnega plana šele takrat, ko sem po dolgem času naletel na precej spremenjeno okolje, ki je vplivalo tudi na moje rezultate. In dejanski zapis trgovalnega plana mi je vsekakor pomagal pri disciplini sledenja zapisanim pravilom. Torej nekaj, kar mi je manjkalo, ko sem imel plan zapisan v glavi.

POMEMBNO: »zapisan trgovalni plan vam bo pomagal k večji uspešnosti zaradi večje discipline pri samem sledenju le-tega«.

Ker se trgovalci razlikujemo po ogromno kriterijih, agresivnosti, nagnjenju k tveganju, izkušnjam, trgovalnih ciljih itd, mora vsak posamezni trgovalec sam ali pa skupaj z mentorjem pripraviti lasten trgovalni plan in ga tudi zapisati. Tako ga bo prilagodil svojim lastnim željam in ravno zaradi tega bo lahko bolj discipliniran pri njegovem sledenju oz. uresničevanju.

Čeprav nam sestava trgovalnega plana še ne bo zagotovila uspešnosti, bo pot k dolgoročnejšemu uspešnemu trgovanju brez zastavljenega plana precej bolj težavna. Zato ne odlašajte s pripravo plana.

Čeprav se v teoriji sliši vse skupaj enostavno, iz dolgoletnih izkušenj vem, da ima zelo majhen odstotek trgovalcev trgovalni plan sploh zapisan. Verjetno je razlog v tem, da večina ne ve, kje bi začela, se jim ne zdi pomembno imeti zapisana pravila oziroma sploh nimajo pravega vzorca trgovanja in trgujejo le po občutku.

Za začetek vam predlagam, da pri sestavljanju trgovalnega plana ne komplicirate preveč , saj se ga drugače ne boste lotili nikoli. Na začetku zapišite le glavne sestavine in šele ščasoma dodajajte dodatna pravila.

NASVET: »Če se težko spravite k pisanju takšnega specifičnega trgovalnega plana, kljub njegovi pomembnosti,  vam predlagam, da si vzamete vsaj toliko časa, da si zapišete glavne smernice pri trgovanju. Bolje je, da imate zapisano vsaj to, kot pa ničesar.«

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja