Najpogostejše napake pri trgovanju

22. Lekcija

Članek slika

V današnjem članku vam bom predstavil najpogostejše napake pri trgovanju, ki sem jih zasledil tako na strani trgovalcev začetnikov kot na strani izkušenih trgovalcev. Hkrati si bomo pogledali na kakšen način lahko te napake poskušate odpraviti ali jih vsaj omejiti.

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

1.    Pomanjkanje trgovalnega plana

Veliko število trgovalcev, po mojem mnenju preveč, trguje brez kakršnega koli trgovalnega plana in trgovalne strategije. Večinoma prebirajo novice, vedo kaj je trenutno aktualnega, kakšna so pričakovanja analitikov glede prihodnosti in nato po »občutku« trgujejo glede na svoje prepričanje kam bi trg moral iti. Hkrati je zelo pogosta napaka, da se trgovalci pri aktivnem trgovanju poslužujejo podatkov o stanju ekonomije, kar je sicer značilno za dolgoročno trgovanje. In pogosto se za kratkoročne posle odločajo na podlagi dolgoročnega pogleda. V praksi odstopanje v teh dveh pogledih sploh ni tako redko in ravno v takih trenutkih se ustvarijo nepotrebne  izgube.

NASVET: Rešitev za odpravo omenjene napake vidim v pripravi dobrega trgovalnega plana, ki sem ga predstavil v članku z naslovom »Kdo vam gleda pod prste pri trgovanju?«. Med ostalimi pomembnimi sestavinami je po mojem mnenju za aktivno trgovanje pomembno tudi trgovanje na podlagi grafične analize, ki bolje ponazarja kratkoročne razmere na trgih in smo jo že predstavili v preteklih člankih.

2.    Uporaba kompleksnih trgovalnih strategij

Trgovalci so na začetku trgovalne poti bombardirani z ogromno informacijami o možnih pripomočkih pri analiziranju trgovalnih priložnosti. V praksi poznamo nešteto tehničnih indikatorjev, ki so večinoma izpeljani iz tečaja finančnega instrumenta ali prometa. Na koncu trgovalci uporabljajo veliko indikatorjev, ki jim zameglijo pogled oziroma iščejo v njih potrditev nekega svojega prepričanja o prihodnjem gibanju tečaja in prepogosto vidijo le tisto, kar želijo.

NASVET: Sem zagovornik enostavne analize (KISS pristop - angl. Keep It Super Simple), zato pri svojih analizah uporabljam izjemno malo tehničnih indikatorjev. Trgovalne odločitve sprejemam na podlagi analize cene (tečaja) z uporabo japonskih svečnikov, obsega prometa finančnega instrumenta ter  največ enega tehničnega indikatorja (drseča povprečja). Začetnim trgovalcem, ki še razvijajo svojo trgovalno strategijo, priporočam, da začnejo z enostavno analizo in postopoma po potrebi dodajajo ostale pripomočke oziroma študije.

3.    Sprejetje izgube in dodajanje v pozicije, ki izgubljajo

Zelo pogosta napaka pri trgovanju je tudi ta, da trgovalci ne želijo oziroma nočejo sprejeti izgube. Gre za lastnost, ki je po mojih izkušnjah, poleg prevelike uporabe finančnega vzvoda, najpogostejši razlog za neuspešnost aktivnih trgovalcev. Menijo, da je zaprtje pozicije z minusom nekaj slabega. Njihovo osrednje prepričanje je, da dokler pozicija ni zaprta imajo le »fiktivno« izgubo in še vedno možnost za zaprtje s plusom.

Poleg te napake nekateri zabredejo v še večje težave z dodajanjem dodatne količine v pozicije, ki jim izkazujejo izgube. Njihov namen je izboljšanje vstopne točke ter izstop vsaj z »ničlo«. Čeprav je uporaba takšne strategije v določenih primerih trgovanja s primarnim trendom uporabna, pa večina to počne pri trgovanju proti primarnemu trendu in tako povečujejo izpostavljenost čez meje »normale«. Na ta način dajejo svojim izgubam v portfelju še večjo moč in počnejo ravno obratno, kar bi iz teorije verjetnosti uspeha morali. V takih primerih je dovolj le en ali nekaj slabih poslov, da se trgovalna pot zaključi.

NASVET: Ne dodajajte v pozicije, ki beležijo izgubo in niso v smeri primarnega trenda! Držite se vnaprej postavljenih stop naročil in jih ne preklicujte! Uporabljate jih zato, da vam trg pove, kdaj ste  se odločili napačno in vas rešijo pred potencialnimi ogromnimi izgubami. Uporabljajte pravila upravljanja denarja in tveganja, o katerih je bilo več govora v članku z naslovom »Kako pravilno izgubljati na borzi«. Bodite disciplinirani pri sledenju tem pravilom! Naj ponovim: »dovolj je le en ali nekaj slabih poslov, da se trgovalna pot konča.«

4.    Prevelika pozornost na absolutne spremembe računa

Gre za napako, katero tudi sam še nisem uspel v popolnosti izločiti. Gre za dajanje prevelike pozornosti absolutnim spremembam vrednosti trgovalnega računa in premalo pozornosti sledenju pravilom zapisanim v trgovalnem planu, ki temeljijo na relativnih spremembah. Napaka je pogosta pri trgovalcih, ki že imajo razvite dobre trgovalne strategije, vendar so še premalo disciplinirani v izvrševanju le-teh. Ravno sledenje tem pravilom nas lahko reši pred preveč čustvenim odločitvam oziroma nam poveča objektivnost pri trgovalnih odločitvah.

NASVET: Če določite vrednost pozicije glede na pravila upravljanja denarja, že vnaprej veste, kakšna je vaša potencialna maksimalna sprejemljiva izguba. Bodite pozorni le na to, da se držite plana ne glede na trenutno vrednost dobička/izgube. Čim manj poskušajte gledati vrednost računa oziroma vrednost dobička/izgube določene pozicije. Bodite pozorni le na to, da izvršite vsak posel, eden za drugim, po vnaprej znanih pravilih.

5.    Ponavljanje istih napak

Zelo pogosta težava trgovalcev je, da konstantno ponavljajo ene in iste napake. Gre za primer, ko na primer trgovalci uporabljajo določeno strategijo, s katero iz leta v leto beležijo minuse, vendar je ne spremenijo. Enostavno upajo, da bo prišlo obdobje, ko bo le-ta začela delovati, ter niso pripravljeni vložiti več truda v izboljšanje svojih trgovalnih strategij.

NASVET: Učite se iz napak! Vodite trgovalni dnevnik, ki ga je opisal Matjaž v članku z naslovom »Trgovalni dnenik in uspešno trgovanje«, da boste videli kje delate napake. Tako jih boste lahko hitreje odpravili in s tem povečali svoje možnosti za uspeh.

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja