Tehnološki imperij vrača udarec drugič!

Članek slika

Pisal se je 17. maj daljnega 1980, ko je George Lucas lansiral med zvezde drugi film iz serije Vojna zvezd z naslovom Imperij vrača udarec. Kar je bilo takrat videti znanstvena fantastika, je danes na meji mogočega, tudi po zaslugi tehnoloških podjetij.

Ta so v preteklosti že doživela svoje zlate trenutke, še posebej na višku tehnološkega balona marca 2000. Takrat je utež sektorja znotraj ameriškega indeksa znašala kar 34 odstotkov, z zlomom borznih trgov pred ducatom let pa je večina vrednosti izpuhtela praktično čez noč.

Utež tehnološkega sektorja v S&P prek magične meje 20 odstotkov

Takratne visoke vrednosti so bile večinoma utemeljene s (pre)visokimi prihodnjimi pričakovanji, kar tudi pojasni kasnejše krepke padce. Vendar kot pravijo, čas celi vse rane in tudi tokrat ni bilo nič drugače. Razvoj in napredek tehnologije sta prispevala k povečanemu obsegu poslovanja, večjemu zanimanju vlagateljev in posledično tudi povečani tržni kapitalizaciji podjetij iz omenjenega sektorja. Utež znotraj indeksa S&P 500 je tako 9. marca 2009 znašala že 17,58 odstotka, v sredo pa ponovno presegla magično mejo 20 odstotkov. Zakaj magično mejo? Od leta 1989 dalje, ko je S&P predstavil obstoječo sektorsko klasifikacijo, je samo financam in informacijski tehnologiji uspelo doseči tak mejnik. Večino vrednosti predstavlja pet največjih podjetij, torej Apple, IBM, Microsoft, Google in Intel, ki skupno predstavljajo kar 10,25 odstotka uteži indeksa S&P 500, kar obenem pomeni tudi polovico znotraj tehnološkega indeksa. Za lažjo predstavo omenimo, da je Apple z naskokom največje svetovno podjetje s tržno kapitalizacijo 458 milijard dolarjev, drugi Exxon Mobil je v zadnjih mesecih močno zaostal s 399 milijardami, kar bi bržkone dalo misliti tudi Rockefellerju, o čemer smo že pisali julija lani.

Investitorji ne kupujejo več namišljene vrednosti

Za razliko od obdobja tehnološkega balona tokrat investitorji ne kupujejo več toliko "imaginarne" vrednosti, ampak veliko več realnosti in oprijemljivega, kar pokaže kratek pregled vrednotenj in trenutnega finančnega stanja. Našteta podjetja so praktično nezadolžena, velik del svoje tržne kapitalizacije držijo v denarju, kazalnik P/E pa znaša med 11 in 14. Eden od upravljalcev je tako za Apple hudomušno pripomnil, da so postali National Bank of Cupertino (sedež Appla je namreč v Cupertinu), saj imajo trenutno skoraj 100 milijard dolarjev v prostih denarnih sredstvih, kar predstavlja kar 21 odstotkov trenutne tržne kapitalizacije.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja