Staranje je lahko priložnost

Upokojitev spremeni strukturo potrošnje

Članek slika

Po objavi ameriške centralne banke, da bo z denarjem podpirala gospodarstvo tako dolgo, dokler ne bo sposobno samo stati na svojih nogah, so delniški trgi precej poskočili. Zdi se, kot da se ameriško gospodarstvo lahko izvleče zgolj s tiskanjem svežega denarja. Pa vendar, ameriška centralna banka se bo morala soočiti z vedno močnejšim trendom – demografijo.

Prebivalstvo Amerike se stara in to bo imelo precejšen vpliv na samo ekonomijo. Upokojuje se 76 milijonov ljudi (dobrih 24 % celotne populacije), ki pripadajo tako imenovani »baby boom« generaciji, ki je bolj kot trošenju naklonjena varčevanju. Generacija, ki je leta varčevala za svojo upokojitev v delniških naložbah, bo sedaj posegala po bolj varnih naložbah kot so obveznice.  Sprememba lahko pomeni pritisk na vrednotenja delnic v naslednjih 20 letih.

Upokojitev spremeni strukturo potrošnje

Staranje vpliva tudi na strukturo porabe dohodka. Povprečno ameriško gospodinjstvo dobro  tretjino svojega dohodka nameni za nepremičnino, 16 % za transport, slabih 13 % za hrano in slabih 7 % za zdravstvo in zdravstvene storitve.

S staranjem bodo močneje naraščali izdatki za zdravstvo, nižali pa se bodo izdatki za nepremičnine, saj bodo potrebovali manjša stanovanja, in stroški za transport, predvsem transport na delo. V ZDA znašajo zdravstveni izdatki na prebivalca preko 7.000 $ letno, medtem ko povprečje razvitih držav znaša okrog 4.000 $ na prebivalca. Američani plačujejo za medicinske storitve bistveno več, kot je to značilno za druge razvite trge, ob tem pa učinkovitost le-teh ne presega povprečja razvitih držav. ZDA za zdravstvo namenja skoraj 17 % svojega BDPja, kar je daleč največ med razvitimi državami - tako visok odstotek ob splošnem staranju populacije lahko pomeni precejšen fiskalni izziv. Če bodo ZDA želele znižati stroške zdravstvene oskrbe, se bodo cene zdravstvenih storitev morale približati povprečjem razvitih držav.

17-krat več za ortopedijo

'Baby boom' generacija se je začela upokojevati leta 2008 in v dvajsetih letih se bo število upokojenih v ZDA povečalo za 60 %. Poleg tega se podaljšuje tudi življenjska doba, kar je dobra novica za vse, razen državo, ki bo morala socialne izdatke nakazovati dlje.

Poleg proizvajalcev originalnih in generičnih zdravil lahko znotraj sektorja zdravstva s staranjem prebivalstva največ pridobi ortopedija, bolnišnice in oskrba ter domovi za ostarele. 'Baby boom' generacija je mnogo bolj aktivna od preteklih generacij in tak način življenja namerava tudi ohraniti, zato se pričakuje, da bi se lahko povpraševanje po ortopedskih storitvah in produktih povečalo celo za 17-krat do leta 2030.

Povečale se bodo tudi potrebe po kadrih, ki bodo skrbeli za vedno večje število ostarelih. V naslednjih letih bodo med najbolj iskanimi medicinske sestre, lekarnarji, fizioterapevti, pomoč na domu…

Staranje je usoda vseh nas. Ni pa nujno, da so demografski trendi usodni, na dolgi rok jih lahko najbolje izkoristite z višjo izpostavljenostjo naložbam iz sektorja zdravstva, ki pokriva tako proizvodnjo originalnih in generičnih zdravil kot tudi proizvodnjo in prodajo medicinskih pripomočkov in različne medicinske storitve.

Preberite tudi:

Barbara Gačnik, KBM Infond: »Čas je za drznost«

Probanka Biotech ostaja najdonosnejši sklad v letu 2012

Demografske usmeritve bodo še naprej podpirale rast farmacije

Barbara Gačnik: »Zaradi izjemne rasti povečujemo razpršenost sklada«

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja