Probanka Biotech ostaja najdonosnejši sklad v letu 2012

Članek slika

Kljub negativnemu trendu na svetovnih trgih, ki smo mu priča v zadnjih tednih, je sklad svojo letošnjo donosnost še povečal.

Sprememba v %
Sklad Letos 3-leta
Probanka Biotech 25,00 69,35
ALTA TURKEY 16,25 45,84
Amundi Funds Equity Global Luxury And Lifestyle 12,19 95,42
Amundi Funds Equity Asia Ex Japan 11,65 84,19
PI Europa Real 10,60 38,35
ILIRIKA Gold delniški -13,02 np
Amundi Funds Equity Global Resources -13,61 2,93
Amundi Funds Equity Global Gold Mines -17,53 -2,13

Pred slabimi dvemi tedni smo pisali, da je sklad Probanka Biotech prevzel vodstvo med najdonosnejšimi skladi v letošnjem letu. Kljub negativnemu trendu na svetovnih trgih, ki smo mu priča v zadnjem mesecu, je sklad svojo letošnjo donosnost še povečal.

Brez sprememb med TOP 3

S 25-odstotno donosnostjo v letu 2012, se sklad nahaja slabih devet odstotkov pred ALTA TURKEY, ki je bil na vrhu lestvice prve štiri mesece letošnjega leta. Podsklad Probanka Biotech je namenjen vlagateljem, ki želijo del svojih prihrankov dolgoročno vložiti in razpršiti v perspektivne družbe iz panoge biotehnologije po vsem svetu, ki kotirajo na borzi. Od januarja ga upravlja Barbara Gačnik iz KBM Infond, ki je bila letos izbrana za "najupravljavko leta 2011" po izboru revije Moje Finance.

ALTA TURKEY je vlagateljem letos pridelal 16,25 odstotno donosnost, kar je še vedno odličen rezultat. Vzajemni sklad ima sredstva vlagateljev investirana v delnicah turških podjetij. Turško gospodarstvo so v letih pred krizo zaznamovale visoke, tudi 9-odstotne stopnje rasti, kar je precej višje od evropskega povprečja. Na turško gospodarstvo ugodno vplivajo uspešne gospodarske reforme, privatizacija državnega premoženja in približevanje EU. Turški delniški trg v veliki meri sloni na bankah. Tamkajšnji bančni sistem velja za zelo stabilnega, država pa je primerjalno le malo zadolžena. Poleg tega uživa država ob Bosporski ožini status pomembnega posrednika med Evropo in Bližnjim Vzhodom. Korist ima od dobrih odnosov z zalivskimi državami, obenem pa je tudi ena najpomembnejših trgovinskih partnerk Evropske unije (in kandidatka za članstvo od leta 2005).

Tudi na tretjem mestu ni bilo sprememb. Tretji najdonosnejši sklad v letošnjem letu je Amundi Funds Equity Global Luxury And Lifestyle, ki je vlagateljem pridelal 12,19-odstotno donosnost. Podsklad poskuša doseči dolgoročno kapitalsko rast s tem, da vsaj 67 % skupnih sredstev vloži v delnice gospodarskih družb, ki pretežni del svoje poslovne dejavnosti opravijo v sektorju luksuznega ali prestižnega blaga ali storitvenem sektorju in kotirajo na organiziranem trgu v katerikoli državi sveta. Skupina Amundi, ki upravlja ta sklad, je nastala z združitvijo Crédit Agricole in Société Générale. Z združenim znanjem in sredstvi velja družba za tretjo največjo v Evropi in osmo v svetu na področju upravljanja premoženja. Družba upravlja več kot 690 milijard evrov premoženja.

Namesto iskanju zmagovalcev, se posvetite razpršitvi premoženja

Kot smo že večkrat omenili "končni zmagovalci večkrat presenetijo vlagatelje". Končni zmagovalec lahko pride tudi iz ozadja in povsem spremeni sliko. Tako je za vlagatelje bolj priporočljiva razpršitev premoženja in s tem tveganja, namesto investiranja sredstev na samo tisti trg, za katerega menite, da bo najdonosnejši.

Amundi Funds Equity Asia Ex Japan

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja