Slab teden za vlagatelje

Članek slika

Pretekli teden ni razveselil vlagateljev na Ljubljanski borzi. Delniški indeks SBITOP je izgubil okoli 3% in nadaljeval negativen trend iz začetka letošnjega leta.

Tokrat so bili negativno "presenečeni" predvsem lastniki podjetij izven elitnega trga delnic - t.i. prve kotacije. Delnice Heliosa so izgubile skoraj 15% vrednosti, Cinkarne Celje dobrih 13%, delničarjem Letrike in Salusa pa je vrednost premoženja padla za okoli 6% oziroma 7%.

Cinkarna Celje

Od omenjenih je 4. aprila letno poročilo objavila Cinkarna Celje. Prihodki od prodaje so jim v lanskem letu padli za 6%, medtem ko je bil čisti dobiček manjši za 28%. Podatki so sicer znani že od marca, in so, glede na opozorila vodstva o poudarjeno neugodnih razmerah, zaradi katerih je bilo povpraševanje po njihovih izdelkih v 2012 bistveno manjše kot leto pred tem, dejansko presegli pričakovanja. Novost iz prejšnjega četrtka je uvodna beseda predsednika uprave - predvsem zadnji odstavek, kjer omenja pričakovanja za letošnje leto.

Cinkarna Celje naj bi ustvarila za 168 milijonov evrov prihodkov, kar je 3% manj kot lani, pomembnejša pa je napoved o rezultatu "pod črto". Za leto 2013 načrtujejo namreč 12,3 milijone evrov izgube, kar je celo slabše od obdobja 2008-2009, ko jim je zadnjikrat močno upadel obseg poslovanja. Zaradi visokih zalog pigmenta titanovega dioksida (njihov poglavitni produkt) pri kupcih in proizvajalcih, ter rekordno nizkega globalnega povpraševanja bo po mnenju vodstva celotna panoga v letu 2013 poslovala negativno. Kljub temu, da lahko pričakujemo prilagoditev razmeram tudi na strani nabavnih cen, kar bi jim omogočalo dobičkonosnejšo prodajo, je vodstvo konzervativno pri napovedih (verjetno tudi zaradi dolgoročnejših nabavnih pogodb). Kakor koli že, s takšnimi napovedmi bo toliko bolj zanimiva skupščina delničarjev, kjer bo tudi govora o razdelitvi bilančnega dobička. Bodo lastniki tega investirali nazaj v dejavnost, ki naj bi se kratkoročneje krčila, ali pa si bodo z dividendami omilili letošnjo kapitalsko izgubo?

Helios

Iz Heliosa pomembnejših novic v zadnjih dneh niso objavili, verjetno pa še vedno odmeva odločitev konzorcija največjih lastnikov Heliosa o podaljšanju roka za oddajo zavezujočih ponudb za dva meseca. Glede na podobnost dogajanj v Letriki, je omenjena novica verjetno vplivala tudi na tečaj šempetrskega podjetja.

Delnice ostalih dveh omenjenih podjetij so bolj kot ne pod vplivom splošnega negativnega ozračja na Ljubljanski borzi. Včeraj so nas iz tujine zopet opozorili o naših težavah: tokrat iz Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj. Zagon gospodarstva, reševanje bančnega sistema in fiskalna konsolidacija so ključni predlogi organizacije, kamor smo vstopili pred skoraj tremi leti. Prvo srečanje premierke z evropskimi voditelji je bilo namenjeno pojasnilom, kako bomo omenjene izzive uresničili. Predsednik Evropske Komisije naši oblasti zaenkrat zaupa.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja