Donosno leto za vlagatelje

Članek slika

Evrski vlagatelji so večinoma lahko zadovoljni z dosedanjim razpletom dogodkov na svetovnih borzah. Tisti, ki so nadtehtali naložbe z razvitih trgov, bolj, nekoliko manj tisti, ki so stavili na trge v razvoju.

Na začetku vsakega četrtletja nas največji svetovni proizvajalec aluminija Alcoa opozori, da je za nami še eno trimesečje. Evrski vlagatelji so večinoma lahko zadovoljni z dosedanjim razpletom dogodkov na svetovnih borzah. Tisti, ki so nadtehtali naložbe z razvitih trgov, bolj, nekoliko manj tisti, ki so stavili na trge v razvoju. Čez palec pa so vlagatelji v globalne delniške oziroma mešane sklade, ki se tržijo v Sloveniji, letos ustvarili okoli 7- oziroma 3-odstotni donos.

Povečanje naklonjenosti trgom v razvoju in umiritve rasti razvitih trgov

Novo četrtletje se je začelo z različnimi občutki, grafikoni pa kažejo, da je prišlo do povečanja naklonjenosti trgom v razvoju in umiritve rasti razvitih trgov. Močan pečat v zadnjem četrtletju sta dali glavni ameriški politični stranki, ki sta odgovorni za to, da ZDA že deseti dan nimajo sprejetega proračuna in s tem zagotovljenega normalnega delovanja javnih uradov. V sredo je ameriški finančni minister še enkrat opozoril, da bo državni zakladnici 17. oktobra »zmanjkalo« denarja, če kongres ne poviša dovoljene ravni zadolženosti. V času zadnje panike pred dvigom praga zadolženosti leta 2011 so nekateri razmišljali o možnosti prodaje naložb, med katerimi imajo v ZDA za okoli 350 milijard dolarjev zlata, a dlje od ideje se ni premaknilo.

Dvigovanje napetosti v ZDA

Toda v trenutni situaciji je mogoče najti tudi spodbudne stvari. Prvič, večina analitikov z negativnim scenarijem sploh ne operira, saj bi ta po mnenju mnogih razburkal kapitalske trge tako močno kot propad banke Lehman Brothers leta 2008. Glede na to, da smo podoben obračun doživeli že poleti 2011, lahko realno pričakujemo, da bo do dogovora prišlo pravočasno. Če bodo politiki čakali na zadnjo uro, lahko računamo z dvigom negotovosti na trgih, a do več kot negativne korekcije delniških indeksov ne bi smelo priti. Zanimanje za dvigovanje napetosti v ZDA sicer obstaja, saj se je poleti 2011 zaradi bega v varne naložbe zahtevana donosnost na ameriške državne obveznice močno zmanjšala. A kljub vsemu bi bila omenjena korekcija delnic po daljši rasti koristna, pozitiven trend pa s tem neogrožen.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja