Nismo še povsem iz najhujšega

Članek slika

Dvig obrestnih mer je pričakovan scenarij, a pozabljamo na njegovo pogojnost

Naslov se nanaša na besede glavnega ekonomista Svetovne banke (SB) s predstavitve najnovejšega poročila Global Economic Prospects. V njem so mediji najprej opazili znižanje napovedi globalne gospodarske rasti za letos s 3,2 na 2,8 odstotka. Od januarja so analitiki SB identificirali nove dejavnike, ki slabijo svetovno ekonomsko aktivnost: ostra zima v ZDA, kriza v Ukrajini, prestrukturiranje Kitajske in pričakovanje dviga obrestnih mer.

Vremenski pojavi so stvar naključij in ne vidim razloga, da bi v bližnji prihodnosti morali pogosteje računati na zaostrene razmere (morda dolgoročno). Kriza v Ukrajini je geopolitična tema, njen nadaljnji razvoj je težko napovedati, a upal bi si reči, da bo na koncu kratko potegnila Rusija. Prekinitev gradnje Južnega toka v Bolgariji in Srbiji že naznanja uspeh zahodne diplomacije, na Rusijo pa se pritiska tudi z vključitvijo Turkmenistana v verigo dobave zemeljskega plina. Z vlagateljevega vidika bi bil torej pazljiv kvečjemu pri ruskih delnicah.

Dvig obrestnih mer je dolgo pričakovan scenarij, a vedno znova pozabljamo na njegovo pogojnost. Ameriška centralna banka že nekaj časa ponavlja, da bo obrestne mere dvignila, ko bodo izbrani makroekonomski agregati (stopnja brezposelnosti, inflacija) dosegli določene vrednosti; pa še takrat bodo centralni bankirji presojali, ali se je gospodarstvo res začelo ogrevati. Zadnji ukrep Evropske centralne banke (ECB) kaže prej na podaljšanje obdobja rekordno nizkih obrestnih mer kot na skorajšnji dvig. Denarni politiki dveh ključnih svetovnih valut tako ostajata zelo spodbudni.

Ostanejo nam torej težave s Kitajsko. Ključni izziv je, kako na investicijah temelječe gospodarstvo spremeniti v potrošniško družbo, pri čemer se mnogi sprašujejo, za koliko bo zaradi tega padla gospodarska rast. A uradne statistike ne napovedujejo recesije na Kitajskem, poleg tega bi kitajsko vodstvo zelo verjetno poseglo po obsežnejših spodbudah, če bi se gospodarstvo močnejše ohladilo. Bi se morali vlagatelji prestrašiti opozoril SB? Ne, jih pa upoštevajte pri svojih naložbenih odločitvah.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja