Kaj pa če ima vsako podjetje svojo luč na koncu tunela?

Članek slika

Naš primorski logist trenutno vidi svojo luč na koncu tunela.

Pred dnevi sem imel priložnosti družiti se z izkušenejšim strokovnjakom iz finančne industrije, katerega ime za potrebe članka ni pomembno. Dogodek izkoriščam izključno zato, ker je s svojo pojavnostjo spontano in nenamerno dvignil razpoloženje. S številnimi ilustracijami je "pod črto" svetoval soočanje s težavami, pravočasno ukrepanje, predvsem pa držanje glave pokonci. Glede na njegove dolgoletne izkušnje menim, da so njegovi nasveti vredni takšne oznake. Nekaj dni pred omenjenim srečanjem je Ljubljanska borza organizirala srečanje analitikov in vlagateljev s slovenskimi "blue-chip" podjetji. Odziv je bil tokrat velik - prišli so celo vlagatelji iz tujine (in to ne le iz bivše skupne države). Razočarala niso niti slovenska podjetja, saj je svoje predstavnike poslalo vseh deset podjetij iz prve kotacije Ljubljanske borze. Sam sem se udeležil približno polovice sestankov, na podlagi katerih lahko v splošnem rečem, da podjetja pričakujejo težke razmere tudi v letu 2013. A tokrat bi želel poudariti predvsem pozitiven vtis, ki ga že iz prejšnjih sestankov dobivam pri Intereuropi. Vtis, ki ga je dajal tudi kolega iz uvoda.

Tečaj delnice padel s 40 EUR na vsega 0,56 EUR

Že dalj časa je jasno, da je približno 140-milijonska investicija v logistični center v ruskem mestu Čehov iz leta 2007 pustila posledice, in mnogi so podjetje že odpisali. Družba je praktično od leta 2008 v procesu prestrukturiranja, kar kaže tudi gibanje tečaja delnice, ki je s 40 EUR padel na vsega 0,56 EUR (tečaj na dan 13.12.2012). Podjetje se je ves čas dogovarjalo z deležniki in 12. decembra so objavili, da je proces finančnega prestrukturiranja končan. Logističen center v Moskvi so prodali, banke upnice bodo konvertirale del svojih terjatev v kapital družbe, preostanek finančnih obveznosti družbe (okoli 100 milijonov EUR) pa so uspeli reprogramirati (beri: dogovoriti se za ugodnejše pogoje financiranja). Konec leta 2012 bo viden še zadnji vpliv ruske investicije, in sicer bo ustrezno zmanjšan kapital podjetja - za približno 20 milijonov EUR* . Uprava družbe v sporočilu za javnost navaja, da gre za t.i. "best practice" reševanja podjetja v težavah. Težko bi se ne strinjali. Kazalniki poslovanja za zadnjih pet let namreč kažejo, da so uspeli tako v pogovorih z bankami, kot z zaposlenimi, najpomembneje pa je dejstvo, da so v preučevanem obdobju našli energijo tudi za osnovni posel. Logistika je ciklična panoga in elastičnost poslovanja je še kako pomembna. Skupina Intereuropa je kljub finančnim bremenom in upadu ekonomske aktivnosti uspela dobiček iz poslovanja (EBITDA) vrniti na ravni pred krizo in to že v letu 2010. Če bodo stvari potekale po načrtih, bo trenutna zadolženost vzdržna, ocena knjigovodske vrednosti na delnico pa naj bi konec letošnjega leta znašala okoli 4 EUR**.

V družbi opozarjajo na zahtevno leto 2013

Predstavniki Intereurope so ves čas kazali navdušenje in držali glavo pokonci, predvsem pa se osredotočali na ključne stvari, povzete v uvodu. V družbi sicer opozarjajo na zahtevno leto 2013, kjer se bo poznala odsotnost večje stranke, izpad dela prihodkov pa bo povzročil tudi vstop Hrvaške v EU. Obstaja torej možnost, da ukrepi niso zadostovali, a glede na prikazano v zadnjih letih naš primorski logist trenutno vidi svojo luč na koncu tunela.



podatki Skupine Intereuropa

* izračun je lastna ocena, dobljena na podlagi razlike med začetno vrednostjo investicije in odpisi v letih 2009 in 2010, ter prodajno ceno logističnega centra.

**Upošteva razvodenitev po povečanju osnovnega kapitala s stvarnimi vložki, ki naj bi se zgodilo 31.12.2012.

Opozorilo: Ta izjava ne pomeni ponudbe oziroma povabila k ponudbi za nakup ali prodajo obravnavanih finančnih instrumentov ter ne predstavlja priporočila za nakup ali prodajo katerihkoli finančnih instrumentov. ABANKA SKLADI d.o.o. je navedene informacije pridobila na podlagi javno dostopnih podatkov, za katere ocenjuje, da so verodostojni, vendar pa za njihovo natančnost in celovitost ne jamči ter ne prevzema odgovornosti za posledice odločitev, sprejetih na podlagi danih informacij. Avtor članka nima v lasti v članku omenjenih delnic, prav tako nimajo delnic podskladi ABANKE SKLADI, kot tudi ne družba ABANKA SKLADI d.o.o.

Gorazd Belavič, vodja oddelka upravljanja in analiz v ABANKA SKLADI d.o.o.

Prispevek je bil objavljen v časopisu Delo, 17.12.2012

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja