Sezona objav z odliko

Članek slika

Spremljamo dobre objave, ki v večini primerov presegajo pričakovanja analitikov, tečaji delnic podjetij pa se na borzi temu primerno pozitivno odzivajo.

Ponovno je tisti čas v letu, ko podjetja razkrivajo svoje poslovne rezultate v preteklem četrtletju. Praksa iz zadnjih kvartalov se nadaljuje tudi tokrat, saj spremljamo dobre objave, ki v večini primerov presegajo pričakovanja analitikov, tečaji delnic podjetij pa se na borzi temu primerno pozitivno odzivajo. Tako smo do trenutka pisanja videli 349 objav poslovnih rezultatov podjetij iz glavnega ameriškega indeksa S&P 500, kar predstavlja okroglih 70 odstotkov vseh, torej statistično gledano povsem dovolj veliko število za sprejemanje splošnih zaključkov. V 72,8 odstotkih primerov so tako podjetja s svojimi objavami presegla pričakovanja analitikov, 25,5 odstotkov objav je bilo slabših in slaba 2 odstotka skladno s pričakovanji.

Najbolj presegli pričakovanja sektorji finance, zdravstvo in potrošne dobrine

Po posameznih gospodarskih sektorjih so najbolj presegli pričakovanja sektorji finance, zdravstvo in potrošne dobrine, najbolj pa so razočarali materiali, telekomunikacije in osnovne potrošne dobrine. Primerno dobrim rezultatom smo videli rast glavnih delniških indeksov, omenjeni indeks S&P 500 pa tako ravno v trenutku pisanja teksta dosega nove najvišje vrednosti in je presegel naslednjo okroglo magično mejo 1.700 indeksnih točk. Kaj pa pravijo fundamentalna vrednotenja glede na to, da so vrednosti ameriških borznih indeksov rekordne? Pričakovano razmerje med ceno in dobičkom indeksa (P/E) tako znaša za glavni ameriški indeks 15,3 in je precej skladno z dolgoletnimi povprečji, vrednosti za evropske indekse pa so še nekoliko bolj ugodne. Nemški DAX tako trenutno kotira pri razmerju 12,4, podobno britanski FTSE 100 pri 12,5, nič kaj dosti dražji pa ni niti francoski CAC 40 z 12,8.

Indeks MSCI rastočih trgov kotira pri pričakovanem razmerju P/E pod 11

Še nekoliko bolj atraktivne vrednostni najdemo na rastočih trgih, kjer indeks MSCI rastočih trgov kotira pri pričakovanem razmerju P/E nekoliko pod 11, kar pa očitno ni zadosten razlog za investitorje, saj rastoči trgi že dobri dve leti močno zaostajajo v donosu glede na svetovne trge in od začetka leta 2011 beležijo solidne padce vrednostni glavnih indeksov, kar lahko pripišemo tudi zniževanu napovedi o gospodarski rasti posameznih največjih držav in selitvi kapitala na razvite trge, predvsem v ZDA. Splošna vrednotenja so torej solidna in podpirajo trenutne borzne vrednosti, kot vedno pa previdnost ni odveč, kar smo pogosto videli že v preteklosti.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja