Rusalov dobiček nižji za petino

Članek slika

Ruski proizvajalec aluminija Rusal je v prvi polovici letošnjega leta zabeležil 1,09 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 20,5 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Slabši nastop v obravnavanem podjetju koncern pripisuje stroškom odplačevanja dolgov in slabšemu poslovanju holdinga Norilsk Nickel, v katerem ima četrtinski delež.

Nižji dolg, višja proizvodnja

Izvršni direktor Rusala Oleg Deripaska je ob objavi poročila o poslovanju pojasnil, da so proizvodnjo aluminija v obravnavanem obdobju na letni ravni sicer povečali za en odstotek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po Deripaskovih besedah je optimističen tudi podatek, da je koncernu s pomočjo reprogramov posojil in drugih dogovorov uspelo oklestiti dolg. V obravnavanem obdobju so ga na letni ravni zmanjšali za 1,67 milijarde dolarjev.

V sektorju se napoveduje negotovost; koncern verjame tudi v donosnost drugih kovin

Prvi mož Rusala je sektorju na srednji rok napovedal nadaljevanje negotovosti. Pri tem sicer pričakuje, da bo povpraševanje po aluminiju ostalo krepko na hitro rastočih trgih.

Kljub temu Deripaska ostaja optimističen. Prepričan je, da se Rusalu kot največjemu proizvajalcu aluminija na svetu obeta nadaljnja rast.

Koncern sicer verjame tudi v donosnost drugih kovin. Skladno s tem ima v največjem svetovnem proizvajalcu niklja Norilsk Nickel 25-odstotni lastniški delež.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja