Recesija v letu 2023? DA ali DA!

Članek slika

Po krvavečem letu 2022 za delnice in obveznice se vsem postavlja vprašanje, kaj se bo dogajalo z njimi v 2023? Se bo vrtoglavica na borzah nadaljevala? Bo rdeča barva še kar prevladujoča? Bo medved dokončno bika položil na tla? Menim, da je pravo vprašanje drugačno...

Izkušeni investitorji se zavedajo, da je bistven pravilni pristop vlaganja na kapitalske trge. Hočemo ali ne, delnice niso orodje za hitre zaslužke, razen če ste rojeni pod srečno zvezdo. Podatki investicijskih bank JP Morgan, Bank of America in univerze Princeton kažejo, da so delnice v zadnjih 30. letih rasle v 97% na podlagi dobrih rezultatov podjetij in na podlagi špekulacij samo 3%. Prav tako so izračunali, da je investiranje na kratek rok (to je manj kot leto dni) 25-krat bolj odvisno od sreče, na dolgi rok pa imate 30-krat več možnosti za zaslužek, če izbirate delnice na podlagi dobrih poslovnih rezultatov.

Vse bo rastlo!

Poenostavljeno napisano je investiranje na kratek rok jalov poskus, da obogatite, pravilni način je tako imenovano fundamentalno investiranje na dolgi rok.
Torej, pravo vprašanje je...Kako se bodo delnice obnašale na dolgi rok? Odgovor je jedrnat...šle bodo gor!

Za vse skeptike in “nejeverne Tomaže” so na voljo zgodovinski podatki ameriškega indeksa S&P 500, ki kažejo, da je pri investiranju v delnice za obdobje 3. let 84% verjetnost, da boste imeli pozitivni donos, za obdobje 10. let že 94% in za obdobje 20. let celih 100%. To pomeni, kdor investira pametno in ciljno, skoraj ne more izgubiti. 

Nas čaka recesija?

In zdaj k vprašanju ali bo v 2023 res recesija? Po mnenju večine analitikov in gospodarstvenikov je dogovor DA. A ni torej najbolje prodati vse delnice in jih pretopiti v denar? Vsi, še moj logičen del možganov, pravijo, da ja, a to bi bilo narobe. Warren Buffet* ravno take trenutke izkorišča za vstop na delniške trge in poceni nakupe, ko vsi “mali” vlagatelji prestrašeno prodajajo svoje naložbe, da rešijo, kar se še da rešiti. Vsi si želimo investirati kot Buffet, a zelo malo jih v resnici to počne.

Naj vam zaupam skrivnost...delniški trg deluje na način, da potrebuje prestrašene investitorje ali ovce, ki prodajajo, ko vsi to govorijo, zato da lahko “veliki” igralci ali insitucionalci pridejo do poceni naložb. In vsa enigma je v tem, da se moramo obnašati kot institucionalci in ne kot ovce. Kako lahko v mali Sloveniji to naredimo? Najlažje je preko vzajemnih skladov, ki združujejo več različnih delnic na enem mestu, katere predhodno ovrednotijo in preverijo strokovnjaki. To pomeni, da najtežji del izbire pravih delnic opravijo namesto vas, vi morate le pristopiti k skladom.

Gotovo dejstvo je, da je danes investicija na delniške trge primernejša kot v lanskem letu, predlanskem ali celo v letu Corone. Vsi tisti, ki vas zanima vstop na delniške trge in ste pripravljeni investirati za daljše obdobje, ne veste pa kako izbrati pravi sklad, smo tukaj za vas strokovnjaki Vzajemci skupine. 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Barbara Gačnik: »Na letošnji rezultat so najbolj vplivali prevzemi«

25.08.2014

K. Kokalj