V kakšni formi je vaš portfelj?

Članek slika

Mesec januar je za nami. Vse novoletne zaobljube, ki ste si jih zadali, bi sedaj morale postati že stalnica in počasi bi se morali kazati že prvi rezultati vaših novih odločitev. Naj se gre za zdravje, poslovne priložnosti ali vaše finance.

Ko govorimo o zdravju, je splošno znano, da je za to potrebna zdrava prehrana, dovolj gibanja in zadosten spanec. Smešno, a podobno velja tudi za vaš denar. Nekateri od vas ste v enem mesecu že prevetrili svoje finance, druge ta naloga še čaka, nekaj pa vas je takih, ki si za to premalokrat ali nikoli ne vzamete časa. Za vse naštete podajam nekaj napotkov in trikov, kako spraviti vaš denar v  top formo!

Postavite si cilje in strategijo investiranja

Pravilno postavljeni cilji so najbolj pomembni pri investiranju. Na podlagi le-teh lahko sestavite strukturo portfelja in se odločite, kdaj kupite in prodate naložbe ter kako jih upravljate. Bere se dokaj preprosto, a ni. Da vam bo lažje si ob vsaki investiciji zastavite sledeča vprašanja. Kakšen je moj namen investiranja? Kdaj bom potreboval denar? Kaj želim, da denar naredi zame? Na primer...investiram za  obnovo nepremičnine čez tri leta ali investiram za pokojnino čez 20 let ali investiram za študij svojih otrok čez 10 let.. Bolj so cilji specifični, lažje boste sestavili portfelj. S temi odgovori boste bolj prepričani v sebe in svoje odločitve pred začetkom investiranja.

Sestava naložbenega portfelja

Staro židovsko pravilo pravi, da denar razdelite na tri dele; tretjina naj bo na banki, tretjina v nepremičninah in tretjina v zlatu. Danes so časi čisto drugačni, možnosti investiranja je neprimerno več, a bistvo ostaja enako. Razporejanje denarja med različne tipe naložb je danes znanost. Banke in investicijski skladi plačujejo veliko denarja za analitike in upravitelje, da optimalno sestavljajo razporeditev portfelja (ang. Asset Allocation), a vendar se tudi oni držijo osnovnih pravil.

Pravilna “mešanica” investicijskih tipov vključuje sledeče postavke...vašo starost, časovni okvir investiranja, cilje in vaš odnos do tveganja. In prav slednji je nekaj, kar je težko otipljivo. Da poenostavim; zamislite si, da ste pred enim letom kupili delnico Krke po ceni 115 €. Zgodila se je vojna v Ukrajini in delnica je v enem mesecu padla na 80 €. Izgubili ste 30% vrednosti. Kako se počutite ob tem? V kolikor vas že ob branju stiska v prsih, potem  vam sporočam, da niste najbolj primerni za investiranje v delnice. Danes je delnica vredna 98 € in je polovico izgube že nadoknadila. Kako se počutite zdaj? Najverjetneje malo bolje. Če pa bi kupili delnico Krke po 80 €, bi danes imeli 22% več denarja. To je pa čisto nekaj drugega, kaj ne?

Pri investicijah v delnice je samo ena “mala” neznanka. Nihče na tem svetu ne ve, kaj se bo jutri zgodilo z delnicami, in tudi z obveznicami ali vašim denarjem. Zato je razporeditev portfelja nujno potrebna. Oziroma, da dopolnim, zato je pravilna razporeditev portfelja nujno potrebna!

Spremljanje in prilagajanje portfelja

Če ste upoštevali zgornja dva namiga, ste velik del naloge že opravili. Čaka pa vas še najtežji del. Ni dovolj, da svoj portfelj samo spremljate. Pomembno je, da ga ob večjih odmikih tudi prilagajate. Veliko investitorjev nam postavi vprašanje...kaj pa je alternativa? Če je Krka padla za 30%, kaj naj naredim? Pustim ali prodam, morda celo dokupim? Vojna v Ukrajini … kdaj je pravi čas za umik, na katere trge bo to najbolj vplivalo, kje se skrivajo priložnosti?

Če kaj, so nam pretekla 3 leta pokazala, da lahko s pravočasnim prilagajanjem portfelja ublažimo rdeče številke, hkrati pa tudi v negotovih časih obrnemo trend navzgor in v plus našega portfelja. Trg se spreminja, življenje se spreminja in spreminja se tudi igra na borznem parketu. Sedeti ob računalniku in preverjati stanje portfelja ni več dovolj. Danes je prilagoditev portfelja 1x letno premalo. Za miren spanec in dosego vaših finančnih ciljev se je potrebno temu posvečati pogosteje. Drži, če je leto za nami slabo, ne moremo pričakovati velikih odstopanj in nerealnih rezultatov. A naj vas za konec vprašam tole. Ko potegnete črto pod svoje investicije  in je vaš rezultat -30%, kako boste zaspali? Pozabite na razne izgovore v smislu, saj je vse v minusu. Ne slepite se, da nimate vpliva na vaš rezultat. Imate ga s tem, da se odločite in upoštevate pravila igre investicij. V kolikor to ni dovolj, poiščite pomoč pri strokovnjakih, ki vedo, kaj delajo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Barbara Gačnik: »Na letošnji rezultat so najbolj vplivali prevzemi«

25.08.2014

K. Kokalj