Najmanj zaželjena naložbena priložnost na svetu

Članek slika

Trgi v razvoju so trenutno najmanj zaželjen naložbeni razred na planetu. Celo svetovalci, ki so še pred kratkim zagovarjali trge v razvoju, so jim začeli obračati hrbet.

Umik izrednih ukrepov Fed prestrašil vlagatelje

Ena pomembnejših novic, ki je pretresla trge razvijajočih se držav, je umik stimulacij oz. odkupovanja obveznic finančnega ministrstva in vrednostnih papirjev na podlagi hipotek s strani Federal Reserve (Fed). Že decembra lani je Fed zmanjšal nakupe na 75 milijard dolarjev na mesec, januarja pa na 65 milijard dolarjev na mesec. Do konca leta naj bi dokončno prenehali z nakupi. Ko je Fed še stimuliral gospodarstvo, so bile obrestne mere v ZDA na rekordno nizkih ravneh in so vlagatelji svoja sredstva investirali na trge v razvoju, saj so nudili višje donose. Zdaj, ko so obrestne mere v ZDA višje (zahtevana donosnost 10-letnih obveznic se je zvišala iz 1,8% na 2,8%), so mnogi vlagatelji začeli vračati sredstva v ZDA, saj ameriške državne obveznice tradicionalno veljajo za varno naložbo. Tako vlagatelji prodajajo valute razvijajočih se držav in kupujejo dolarje.

Vlagatelji so februarja postali še bolj pesimistično razpoloženi glede trgov v razvoju. Večinoma izpostavljajo dogajanje na trgih v razvoju, kot glavno tveganje stabilnosti svetovnega gospodarstva. Mesečna anketa upravljavcem premoženja, ki jo izvaja Bank Of America Merrill Lynch je pokazala tudi, da so naložbe v denarju dosegle 4,8 odstotka, kar je najvišje po juliju leta 2012. Približno 29 odstotkov vprašanih meni, da morajo vlagatelji znižati svoje pozicije na trgih v razvoju, kar je rekordno nizko vse od leta 2001, ko se je začela delati raziskava. Raziskava je potekala med 175 upravljavci premoženja, ki skupaj upravljajo 456 milijard dolarjev sredstev. Največje tveganje prihaja iz Kitajske. Kar 40 odstotkov vlagateljev pričakuje upočasnjeno rast Kitajske v prihodnjih letih. Januarja je takih bilo 28 odstotkov.

Upočasnjevanje rasti se pričakuje tudi drugod po svetu. Približno 56 odstotkov vprašanih pričakuje okrepitev svetovnega gospodarstva. Še januarja je krepitev svetovnega gospodarstva pričakovalo 75 odstotkov vprašanih.

Evropske delnice po drugi strani postajajo vse bolj privlačne v očeh vlagateljev. Približno 40 odstotkov vprašanih pravi, da bodo investirali v evropske delnice. Povečalo se je tudi število vlagateljev, ki pričakujejo dvomestne donosnosti evropskih delnic.

Skladi zasebnega kapitala izkoriščajo priložnost

Kljub upočasnjeni rasti in veliko negotovosti na trgih v razvoju so skladi zasebnega kapitala močno povečali svoja sredstva, investirana na teh trgih. Vlagatelji se osredotočajo predvsem na privlačne cene delnic ter na dolgoročen potencial, ki je boljši kot pri razvitih gospodarstvih.

Dobrih osem tednov je minilo od začetka leta. Vlagatelji v delniške ter obvezniške sklade, ki sredstva vlagateljev investirajo na trge v razvoju, so od začetka leta iz teh skladov izplačali že 21 milijard dolarjev. Za primerjavo: v celotnem letu 2013 so vlagatelji iz teh skladov izplačali 15,2 milijard dolarjev. Skladi zasebnega kapitala, ki so imeli letno akcijo zbiranja sredstev za investiranje na trge v razvoju, pa so letos zbrali za 32 odstotkov več sredstev kot lani. Za investiranje na trge v razvoju so skladi zasebnega kapitala letos zbrali že več kot 6,5 milijarde doalrjev.

Izkušeni vlagatelji gledajo na padce, kot smo jim bili priča v začetku leta, kot na izjemne nakupne priložnosti.

Vsi sovražijo trge v razvoju - čas je za nakupe

"Optimisti sovražijo trge v razvoju. Pesimisti sovražijo trge v razvoju. Tudi analitiki jih sovražijo. Menim, da je to odlično. ... Vrednotenja so privlačna," je pred kratkim povedal Brian Rogers iz T. Rowe Price.

Težko je nasprotovati njegovi izjavi. Trgi v razvoju so trenutno najbolj osovražen naložbeni razred na planetu. Celo svetovalci, ki so še pred kratkim zagovarjali trge v razvoju, so jim začeli obračati hrbet.

Z nekaj izjemami (kot je na primer Brazilski real), so valute trgov v razvoju zelo poceni. Eden izmed ekstremnih primerov je Južnoafriški rand, ki je podcenjen za 66 odstotkov. Bi se lahko še dodatno pocenil? Seveda. Ampak možnost za to je občutno nižja, kot je bila pred dvemi leti, ko so bile valute trgov v razvoju drage.

Poceni so tudi delnice držav v razvoju. Skoraj po vseh kazalcih, ki se uporabljajo, so delnice držav v razvoju močno podcenjene v primerjavi z delnicami razvitih držav. Podcenjene so tudi v primerjavi z zgodovinskimi povprečji: glede na raziskavo Deutsche Bank, je MSCI Emerging Markets Index podcenjen za 23 odstotkov glede na 10-letno knjigovodsko ceno.

Visoko tveganje spremlja visok potencial

Tveganje, ki ga sprejmejo vlagatelji pri investiranju na trge v razvoju, je znano. In ne glede na to, katero državo podprete, ostane tveganje na visoki ravni. Poleg političnega tveganja, ki je na teh trgih višje, je prisotno še valutno tveganje, saj so trgi v razvoju podvrženi visoki volatilnosti nacionalnih valut. Kljub temu pa analitiki na daljši rok na teh trgih pričakujejo najvišjo rast. Vlagateljem priporočajo investiranje na te trge za obdobje, ki je daljše od sedmih ali celo desetih let, saj se na tak način najlažje izognejo kratkoročnim tveganjem, ki se pojavaljajo.

Glede trgov v razvoju sta optimistična tudi Roubini ter Mark Mobius. Oba izpostavljata predvsem države, ki spadajo med mejne trge. Te so: Južna Koreja, Filipini, Malezija, Poljska, Čile, Kolumbija, Peru, Mehika, Kenija, Ruanda in nekatere države Bližnjega Vzhoda. Te države naj bi imele manj makroekonomskih, političnih in finančnih težav ter ponujale boljše razmerje med pričakovanim donosom za sprejeto tveganje.

Zadnje padce bi lahko vlagatelji izkoristili za cenejše nakupe točk skladov, ki sredstva vlagateljev investirajo na trge v razvoju. Kot pravi Warren Buffett:

Dolgoročno služimo s padci na delniških trgih tako, kot potrošnik pridobi ob padcu cen hrane. Torej, ko gre trg dol - kar se občasno dogaja - ne zganjajte panike. To je dobra novica.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja