Če bi radi investirali kot borzni guru ...

Članek slika

Buffet, Keynes, Lynch ... vsi so ustvarili bogastvo z svojimi investicijami. Njihov uspeh lahko poskusite ponoviti.

Vsak posameznik lahko postane vlagatelj. Dober vlagatelj ali celo borzni guru pa uspe postati le redkim. Če ste odločeni, da boste postali boljši vlagatelj, je učenje od najboljših dober začetek.

Pogledali smo pet najboljših investitorjev vseh časov:


John Maynard Keynes

Keynesa mnogi poznajo, kot enega izmed najbolj vplivnih ekonomistov 20. stoletja. Ampak je bil tudi izvrsten vlagatelj. Njegov sklad, ki ga je upravljal, je od leta 1924 do 1946 zrasel iz 30.000 funtov na 380.000 funtov, kar je izvrstno, če pogledamo obdobje, v katerem je upravljal sklad.

Ampak to obdobje je Keynesa veliko naučillo. Prilagodil je svoj način investiranja. Od predvidevanja smeri trga je šel do košarice delnic nekaj podjetij - način, ki sta ga uporabila tudi Benjamin Graham in Warren Buffett. V pismu, ki ga je napisal leta 1934, je zapisal:

"Vse bolj sem prepričan, da je pravilen način investiranja ta, da investirate večjo količino denarja v tista podjetja, ki jih dobro poznate; podjetja, ki imajo upravljavsko ekipo, ki ve kaj dela."

In kaj je kupoval? V 30-ih je močno povečal svoje pozicije v delnicah rudarskih podjetij ter v delnicah, ki so močno padle in bile dobro pozicionirane za rast. Obenem je veliko investiral v delnice, ko so številni analitiki priporočali obveznice.

Donosnost: 12 odstotkov na leto


Warren Buffett

Znan tudi kot 'Prerok iz Omahe'. Buffett vodi Berkshire Hathaway. Njegov pristop k investiranju je 'kupi in drži' - ampak naložbe izbira zelo skrbno. Največji naložbi Berkshire sta American Express in Coca-Cola, podjetji z dolgo zgodovino in lojalnimi strankami.

Buffett išče podjetja, ki ne samo konstantno ustvarjajo dobiček, ampak ga tudi reinvestirajo nazaj v poslovanje. Buffeta ne motijo padci na delniških trgih, pravzaprav se jih veseli, saj pravi da lahko kupi več za manj. Pravi: "Berkshire in naši delničarji dolgoročno služimo s padci na delniških trgih tako, kot potrošnik pridobi ob padcu cen hrane. Torej, ko gre trg dol - kar se občasno dogaja - ne zganjajte panike. To je dobra novica."

"Kupujte samo te delnice, ki jih boste z veseljem imeli tudi, če se delniški trg zapre za 10 let."

Donosnost: 19,7 odstotka na leto (delnica Berkshire Hathaway 1965-2012).


John Templeton

John Templeton se je rodil v ameriškem Tennessee in je pozneje postal britanski državljan. Na Wall Streetu je začel trgovati leta 1937. Ko se je začela vojna, je z sposojenim denarjem kupil po 100 delnic 104 podjetij, katerih cena je bila pod enim dolarjem. Samo 4 izmed 104 delnic so se izkazale za ničvredne, z ostalimi pa je ustvaril bogastvo. Povprečni čas držanja delnice je bil 4 leta.

Ta zgodba lepo opiše njegov pristop. Prvič, kupoval je v času ekstremnega pesimizma, ko se je večina ljudi izogibala delniškemu trgu. Drugič, iskal je podcenjene delnice in jih je prodal, ko se je njihova vrednost vrnila na normalno raven. Vedno je bil mnenja, da delnica, ki jo lahko kupiš in na njo pozabiš, ne obstaja.

Bil je tudi prvi Zahodnjak, ki je opazil potencial Japonske. Obenem pa je tudi umaknil sredstva svojih strank iz Japonske, še preden je zapadla v krizo. Sredstva je prenesel v ZDA.

Upravljanje skladov Templeton še vedno obstaja. Med drugim se tržijo tudi v Sloveniji.

"Edini način, da se izognete napakam, je da ne investirate - kar je največja napaka."

Donosnost: 15,1 odstotka na leto (1954-1986)


Benjamin Graham

Benjamin Graham, ki je začel svojo investicijsko pot leta 1914 na Wall Streetu, velja za prvega investitorja, ki je pri trgovanju z delnicami uporabil znanstveni pristop. Po tem, ko je leta 1929 izgubil veliko denarja, se je odločil, da bo iskal delnice, ki nudijo varnost. Izbiral je delnice, katerih vrednost je bila nižja od vrednosti premoženja, ki ga je imelo podjetje. Svoj pristop je opisal v dveh knjigah, 'Security Analysis' in 'The Intelligent Investor'.

Graham je bil profesor na Kolumbijski (ZDA) univerzi v New Yorku. Eden izmed njegovih študentov je bil tudi Warren Buffett, ki je Grahama označil za 'najboljšega učitelja v zgodovini financ'.

Kot Buffett in Templeton, je Graham verjel v to, da je treba investirati v nasprotju z splošnim prepričanjem (kupuj, ko so vsi prestrašeni in prodaj, ko so vsi navdušeni).

"Kratkoročno je trg stroj za glasovanje, ampak na dolgi rok je tehtnica."

Donosnost: približno 20 odstotkov na leto skozi celotno kariero (točni podatki niso znani).


Peter Lynch

Verjetno mislite, da uspešni vlagatelji večino svojega časa preživijo nad bilancami podjetij. Ampak Peter Lynch, ki je več let upravljal velikanski sklad Fidelity Magellan pravi, da je veliko najboljših naložb našel izven svoje pisarne.

Verjel je, da navaden vlagatelj lahko premaga profesionalnega tako, da uporablja svoje oči in ušesa v vsakodnevnem življenju. "Na največje zmagovalce sem naletel v nenavadnih situacijah," pravi. "Apple - moji otroci so imeli ta računalnik doma. Nato je sistemski administrator naročil nekaj primerkov tudi za naše podjetje. Dunkin’ Donuts - všeč mi je bila njihova kava."

Lynch vseeno ni brezglavo kupoval delnic teh podjetij ampak je na podlagi svojega mnenja naprej raziskoval.

Še vedno je svetovalec pri Fidelity in Fidelity Magellan se še vedno upravlja v skladu z njegovimi smernicami.

"Investirajte v tisto, kar vam je jasno."

Donosnost: 29 odstotkov na leto (sklad Fidelity Magellan 1977-1990).

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja